Wat voor effect heeft Smart Home op je energierekening?

Hoewel steeds meer daken uitgerust worden met zonnepanelen betalen we nog steeds veel aan gas, licht en water. Over enkele tientallen jaren moeten we het volledig zonder gas doen, nu moeten we al bewust met energie omgaan. Met de opkomst van “slimme” woningen rijst ook de vraag: Wat voor effect heeft Smart Home op je energierekening? Kun je besparen, of betaal je juist meer met al die apparaten in huis? Met de vijf praktische tips op deze pagina kun je een Smart Home inrichten die je niet op kosten jaagt.

Spaart een Smart Home energie?

Je kunt thuis een prachtige Smart Home inrichten, dat betekent niet dat je kunt stoppen met nadenken. Uiteindelijk zul je nog steeds zelf de energierekening moeten betalen. Enerzijds heb je met slimme apparaten meer controle over de wijze waarop je energie gebruikt, anderzijds heb je meer apparaten in huis die echt niet op lucht kunnen functioneren.

Een Smart Home wordt uitgerust met diverse technologische snufjes om zaken in en rond de woning eenvoudiger en comfortabeler te maken. Woongenot staat voorop, energiebesparing komt pas later. Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen is het verbruik van elektriciteit niet echt een probleem meer, je hebt uiteraard wel de nodige capaciteit nodig en ieder paneel is een flinke investering. Ondanks het stroomverbruik van de apparaten in de Smart Home, is en blijft de grootste kostenpost de verwarming.

domotica

Besparen op de energierekening

In Nederland zal de verwarming het grootste deel van de kosten op de energierekening vertegenwoordigen. Door minder te stoken zul je ook minder betalen, dat spreekt voor zich. De thermostaat een graad lager zal je op jaarbasis al veel geld besparen. Maar je wilt niet altijd met dikke truien en mutsen in huis rondlopen. Verhuizen naar een warm land is een optie, maar dan betaal je weer voor airco, dat is ook geen oplossing dus. Een slimme thermostaat is bij uitstek de manier om snel energie te besparen in jouw Smart Home. Want een thermostaat die zelf de temperatuur in de gaten kan houden is meer betrouwbaar dan die eigenwijze mensen die in het huis wonen. De woning warmt op en koelt weer af, door de temperatuur te reguleren kun je de woning optimaal verwarmen met minimaal energieverbruik. Het “slimme” concept achter dit soort thermostaten zoals die van Honeywell is het zelflerende algoritme. Die past zich aan op het gedrag van de bewoners, en zorgt dat jij niet loopt te rillen. En je zult toch besparen op de energiekosten.

3 Tips voor een energiezuinige Smart Home

Nogmaals; de verwarming is de plek in jouw Smart Home waar de meeste winst te behalen valt. Toch zijn er grotere en kleinere maatregelen die je kunt nemen om nog meer kosten te besparen, maand na maand tikt dat toch aan. Hier zijn onze drie voornaamste tips om jouw Smart Home zuiniger te maken:

1. Slimme stekkers

Veel apparaten hebben geen “uit” knop meer, maar staan continu op stand-by. Daarmee gaat er stiekem veel stroom verloren, denk bijvoorbeeld aan een televisie die 24 uur per dag stroom verbruikt. Als je meer controle wilt over jouw apparaten dan stekkers inpluggen en uitpluggen kun je met slimme stopcontacten deze “domme” apparaten op afstand besturen. Je kunt ook dag/nacht programma’s instellen en elektrische apparaten alleen in de daluren gebruiken.

2. Energie monitor apps

Wanneer je een slimme thermostaat hebt in combinatie met een app van jouw energieleverancier kun je het verbruik in huis monitoren. Naast gasverbruik kun je ook het stroomverbruik controleren. Een bijkomend voordeel van de slimme stekkers en stopcontacten die we zojuist noemden is de mogelijkheid per aansluitpunt het verbruik te meten. Zo weet je precies waar de stroomvreters zich in jouw Smart Home bevinden.

3. Lampen uitschakelen

Je zult ongetwijfeld al LED verlichting in huis hebben, dat is een goed begin! Wanneer je dimbare verlichting hebt moet je er rekening mee houden dat een gedimde lamp niet veel minder verbruikt dan een lamp die helemaal open staat. Uitschakelen van lampen wanneer je deze niet nodig hebt bespaart energie. Met licht programma’s kun je de lampen automatisch inschakelen en uitschakelen naar behoefte en zo weer een beetje energie besparen.

Besparen op de lange termijn

Kosten besparen met een Smart Home is mogelijk, maar verwacht niet direct veel geld te besparen. Energiezuinige apparatuur kost eenmalig geld in aanschaf, maar de besparing druppelt iedere maand verder. Wanneer je alles samenbrengt met een Smart Home “regisseur” zoals de Tahoma (verkrijgbaar via Shop.Somfy.nl) kun je alle slimme apparaten perfect op elkaar afstemmen, en zo het maximale rendement behalen.