Als je meer ruimte nodig hebt en een aanbouw is toegestaan door de gemeente, is dat uiteraard de beste oplossing. Maar heb je er wel eens op gelet dat zo’n aanbouw vaak niet mooi is en erg standaard oogt. Met een paar extra bakstenen, een groot raam of een paar deuren, heb je niet zomaar een uitbouw die ook meerwaarde heeft. Ga hierbij dan ook efficiënt en met rust te werk. De investering moet immers ook de moeite waard zijn. Lees eerst de onderstaande tips.
1. Bouwkundig advies
Begin bij het begin en vraag om bouwkundig advies. Dat kan bijvoorbeeld bij de bouwkundige experts van Van Alfen. Deze kunnen een bouwkundige keuring verzorgen zodat je volledig op de hoogte bent van alle ins en outs van de aanbouw. Als jij vooraf goed laat uitzoeken wat de bouwkundige mogelijkheden maar ook onmogelijkheden zijn, kan je probleemloos verder met de volgende stappen.
2. Maak een ontwerp
Waarschijnlijk lijkt 50% van de uitbouwen in Nederland op elkaar. Vaak is er geen aandacht besteed aan de uitstraling van de uitbouw en ging het alleen om snel extra ruimte te maken. Van die fout kun je later spijt krijgen bij de mogelijke verkoop van de woning. Een investering in een uitbouw moet zichzelf altijd terugbetalen. Ga op zoek naar woningen waarvan de uitbouw je aanspreekt. Dat kan in de buitenlucht maar ook op diverse sites om ideeën op te doen. Maak vervolgens een ontwerp of laat dat doen door een expert. Een doordacht ontwerp is mooier en zorgt voor meerwaarde. Met een juist ontwerp bij de hand zijn afspraken over de aanbouw met de aannemer ook beter vast te leggen.
3. Ieder huis is anders
In de loop der jaren zijn er zeer verschillende soorten huizen in ons land gebouwd. De lijnen in een woning zijn vaak doordacht en met zorg gekozen. Een goede aanbouw is er een waarin de lijnen doorlopen en het geheel een eenheid gaat vormen. Op papier kan je ‘verbouwen’ zonder dat het iets kost. Ga dus op papier aan de slag en ontdek welke aanbouw het mooiste past bij jouw woning. Ook de eerder gebruikte foto’s bij het ontwerp zijn hierbij van belang. Zo kan je zien hoe een bepaalde soort aanbouw in de praktijk werkt.
4. Vergeet het interieur niet
Als je binnenkomt in een woning met aanbouw en je kan duidelijk merken waar de bestaande huis eindigt en de aanbouw begint, is dat een teken dat het niet goed is gedaan. Een aanbouw is meer dan een gat in de muur maken en extra ruimte toevoegen. Een goede aannemer zorgt ervoor dat de aanbouw naadloos aansluit op het bestaande gedeelte. Dat is een kwestie van de juiste materialen kiezen en de afwerking perfect maken. Een doorlopend plafond is bijvoorbeeld geen eenvoudig klus, maar zorgt voor een optimale ruimtelijkheid.
5. Budget
Vergeet niet dat een aanbouw een behoorlijke investering kan vergen. De mogelijkheden vooraf goed vastleggen beperkt problemen in een latere fase.