5 VOORDELEN VAN HUISAUTOMATISATIE

Op dit moment is huisautomatisering nog de uitzondering op de regel, maar dat gaat snel veranderen. Over niet al te lange tijd zal geen smart home apparatuur in huis net zo bijzonder zijn als het ontbreken van een toilet. En het zijn echt niet alleen jonge mensen met veel technische kennis die hun woning automatiseren, met domotica producten voor senioren en mindervaliden, en huisautomatisatie voor persoonlijke beveiliging zijn er nu al enorm veel mogelijkheden. Waarom zou jij kiezen om het huis op de automaat te zetten? Hier zijn 5 voordelen waar we binnenkort niet meer zonder willen won

1. Complete controle over de verlichtingsmart home

Er was een tijd dat iedereen kaarsen in huis had, toen kwam elektriciteit en we konden met gloeilampen de woning verlichten. Nu zijn er LED lampen, dimmers en andere handige vernieuwingen, met smart home verlichting is er nog veel meer mogelijk. Wat dacht je van lampen die verkleuren wanneer er iemand voor de deur staat en op de bel drukt? Of de lamp op jouw nachtkastje die gaat knipperen als je een tekstbericht op je smartphone krijgt? Misschien vind je het handig dat de verlichting automatisch aanspringt wanneer het donker wordt, en jij nog niet thuis bent. Of je wilt graag dat jouw huiskamer in de kleuren van jouw favoriete team kleurt wanneer er een goal wordt gescoord. Slimme verlichting kan een gadget zijn, maar je kunt er ook jouw wooncomfort mee verhogen en de woning veiliger maken.

2. Altijd de juiste temperatuur in huis

Het voelt een beetje koud in huis, even de thermostaat een graadje hoger. Nu wordt het weer te warm, een beetje lager dan. Had ik de verwarming eigenlijk wel uitgezet vanochtend? Nu staat de verwarming de hele dag voor niets te loeien! Met een slimme thermostaat zijn al deze zorgen voorbij, het zal niet meer zo lang duren dat het handmatig instellen van de temperatuur enorm ouderwets klinkt. Een zelflerende thermostaat past zich op het gedrag van de bewoners aan, en weet wanneer jij de deur uit gaat. Je zult je vanaf het moment dat je ontwaakt tot het moment dat je gaat slapen behaaglijk voelen, terwijl de thermostaat ervoor zorgt dat je ook nog eens bespaart op je energierekening. Dubbel voordeel dus!

3. Gordijnen op afstand bedienen

Gordijnen openen en sluiten, het is zo’n routine geworden dat we er eigenlijk niet eens meer bij stilstaan dat het ook wel eens veel beter zou kunnen. Met elektrische rolgordijnen op maat bijvoorbeeld, zo hoef je nooit meer aan een koordje te trekken of jezelf achter de bank te wurmen om de gordijnen dicht te trekken. Je kunt met een slim motortje in de gordijnrails de gordijnen openen en sluiten via een app op je smartphone. Het is ook mogelijk om voorkeursinstellingen te maken voor bijvoorbeeld halfopen overdag. Je kunt zelf elektrische rolgordijnen op maat koppelen aan een lichtsensor die ervoor zorgt dat de gordijnen automatisch sluiten wanneer het donker wordt.

4. Geluid is overal en nergens

Slimme luidsprekers zijn vaak aan elkaar te koppelen, zo kun je het geluid in alle ruimtes van het huis bedienen met een centrale app. Wil je hetzelfde streaming radio station door de gehele woning laten spelen? Geen probleem! Of wil je vanuit de keuken het “smakelijk eten, hap hap hap” liedje laten spelen op de kinderkamer? Met een tik op het scherm weten de kinderen dat het tijd wordt om naar beneden te komen. Wanneer je kiest voor draadloze speakers die onderling gekoppeld kunnen worden, is het mogelijk om meerdere kleine luidsprekers samen te voegen tot een muur van geluid. Ook tijdens feestjes in de tuin is het ideaal om een speaker in de tuin te plaatsen, en de gasten zelf muziek te laten kiezen via hun mobiel.

5. Veiliger wonen met huisautomatisatie

Het hoeft niet altijd speelgoed te zijn, met een slim alarmsysteem, een IP beveiligingscamera of een deurbel met ingebouwde camera en microfoon kun je iedere woning een stuk veiliger maken. Daarmee kun je een luxe villa onaantrekkelijk maken voor inbrekers, en jouw grootouders zorgeloos laten wonen in hun appartement. Dankzij draadloze apparaten die via wifi werken hoef je voor beveiliging in huis niet overal gaten te boren. Een bijkomend voordeel is dat je deze apparatuur ook kunt bedienen wanneer je niet thuis bent. Zo kun je zien of er iemand door de tuin loopt, of wie er aan de deur staat.

 

Bonus tip: Als je niet meteen alle apparatuur in huis wilt vervangen kun je ook slimme stopcontacten aanschaffen de je op afstand kunt bedienen. Zo kun je oudere apparaten inschakelen en uitschakelen via een app. Het is niet helemaal “smart”, maar toch nét iets slimmer!