Effect van verlichting op sfeer

Het staat al lang vast: verlichting is één van de belangrijkste elementen om sfeer te creëren. Een koel fel licht dat rechtstreeks in de ogen schijnt, kun je moeilijk gezellig noemen. Denk maar aan een leuke bar of een gezellige huiskamer en welk soort verlichting er daar is aangebracht. Hoogstwaarschijnlijk kom je uit op warm, subtiel of diffuus licht.

Energiebesparing ten kosten van de sfeer?

Nee hoor, geen nood. Het is niet omdat je LED verlichting gebruikt en energie wilt besparen, dat je in een ongezellige woonkamer moet zitten. De spaarlampen deden al heel erg hun best om warm licht uit te stralen. Daarna volgden de LED lampen. Toegegeven: de eerste generatie LED lampen schenen recht in je ogen tot je bijna verblind was. Wat er nu op de markt te vinden is van LED verlichting, is niet meer te vergelijken. De lichtbronnen bestaan zowel met doorschijnend als met wit mat glas. Met andere woorden: ze brengen evenveel sfeer als de klassieke lampen. Ze hebben wel één groot voordeel: ze hebben heel wat meer mogelijkheden.

verlichting

Een sfeervolle verlichting

Naast de lichtbron kun je de sfeer bepalen met de stijl van verlichting, het armatuur en de lampenkappen. Zolang het licht niet storend of rechtstreeks in de ogen schijnt, zit je goed. Bij LED verlichting zien we bijvoorbeeld vaak lichtgevende stroken tegen het plafond, naast de trap (onder de leuning bijvoorbeeld) of onder de hangende keukenkasten. Dit resulteert in een zeer sfeervolle onrechtstreekse verlichting. En bovendien kun je de kleur van het licht aanpassen.

Combineren is de boodschap!

De lichtgevende stroken zijn perfect te combineren met de gebruikelijke hanglampen, staanlampen, tafellampen of wandlampen. Het ene sluit het andere niet uit. En het geeft je de mogelijkheid om je verlichting nog gerichter te gebruiken. Heb je fel licht nodig als je knutselt, poetst of spelletjes speelt met de kinderen? Heb je daarnaast zacht licht nodig als je een boek leest of ontspant in een lekker bad? Voorzie beide soorten verlichting! Zo kies je op elk moment van de dag welk licht je precies wenst, en krijg je meteen ook de gewenste sfeer!