Het gebruik van een kamersteiger

Steigers zijn er in talloze formaten, soorten en materialen, maar de kamersteiger is ongetwijfeld één van de meest gebruikte soorten. Dergelijke steigers zijn speciaal ontworpen om binnen te gebruiken – vandaar dan ook de naam. Hoewel je een kamersteiger ook buiten kan gebruiken, wordt meestal aangeraden om het gebruik te beperken tot werken die binnenshuis wordt uitgevoerd.

De juiste steiger kiezen

Afhankelijk van welk werk je wil uitvoeren, kies je best voor een andere kamersteiger. Zo is het belangrijk het juiste model te kiezen met de juiste afmetingen, zodat de steiger ten eerste al in de ruimte past. De hoogte is hierbij vooral van belang, en deze wordt bepaald door de hoogte van de kamer, alsook de ruimte die je nodig hebt om goed te kunnen staan. De totale werkhoogte is dus eigenlijk de hoogte van het platform van de steiger, plus ongeveer 2 meter.

Kamersteigers komen in formaten tot wel 12 meter hoog, afhankelijk van de ruimte waarin de werken uitgevoerd moeten worden. Het juiste model kiezen is dus logischerwijs van essentieel belang om efficiënt te werk te kunnen gaan.

kamersteiger

De opbouw van een steiger

Een kamersteiger is opgebouwd uit kant-en-klare onderdelen en wordt ook vaak een vouwsteiger genoemd. Dit omdat men de steiger in slechts 5 minuten als het ware kan opbouwen. Zowel professionele werkmensen als gewone doe-het-zelvers kunnen alleen maar baten bij het gebruik van een dergelijke steiger, juist omdat de opbouw ervan erg eenvoudig is en altijd duidelijk wordt uitgelegd in een bijhorend instructieboekje.

De onderdelen van een kamersteiger kunnen eenvoudig apart besteld worden, waardoor de steiger altijd uitgebreid kan worden met extra onderdelen, of eventuele delen vervangen kunnen worden. Kamersteigers zijn erg stevig, mede dankzij de buizen die wel 2,2 mm dik zijn. Stabiliteit en veiligheid tijdens hoogwerken zijn beide van uiterst groot belang en dat is dan ook wat kwalitatieve kamersteigers bieden. Toch zijn de steigers relatief licht dankzij het gebruik van aluminium, waardoor ze gemakkelijk te verrijden zijn.

Een kamersteiger bestellen of huren

Kamersteigers kuren doorgaans gekocht of gehuurd worden, afhankelijk van het doel. Hoe dan ook gaat het om een handig hulpmiddel bij binnenwerken op hoogte, zolang het juist wordt gebruikt. Zowel op het vlak van veiligheid als efficiëntie biedt een dergelijke steiger immers alleen maar voordelen.