Hoe maak je de perfecte badkamerindeling?

Het maken van een goede indeling vormt de basis van je nieuwe badkamer. Het is belangrijk om er goed de tijd voor te nemen en na te denken hoe je de nieuwe badkamer wilt gaan indelen. Zo heb je er jaren plezier van als je nu de juiste keuzes maakt. Ongeacht de grootte van jouw badkamer en de complexiteit van het ontwerp, kan het project behoorlijk uitdagend zijn. Met deze tips hopen we je goed op weg te helpen.

Waar te beginnen?

De eerste beslissing die je moet nemen is of je een douche, bad of beide wilt. Als je sterk de voorkeur hebt voor een bad, dan moet je daar uiteraard ruimte voor reserveren. Nu heeft iedere moderne badkamer in principe ook een douche, dus daar moet je ook ruimte voor reserveren. Wanneer de ruimte in je badkamer erg beperkt is en je per se een bad wilt, kun je overwegen om de douche boven het bad te plaatsen. Dit maakt natuurlijk wel het gebruikt van de douche iets minder praktisch vanwege de hoge instap, daarom is een separate douche, los van het bad, toch echt aan te raden. Als je die keuze hebt gemaakt is het goed om te kijken naar de overige elementen die relatief veel ruimte innemen. Heb jij een badmeubel met één of twee wastafels nodig en komt er ook een toilet, eventueel met bidetfunctie, in de badkamer? Hoe groot wordt het badkamermeubel en voor welk type wasbak kies je? Als je eenmaal alle badkamerelementen hebt gevonden die je nodig hebt, kun je gaan nadenken over de indeling.

Het beste wat je kunt doen, afgezien van het visualiseren van de ruimte, is deze op papier zetten. Als je toegang hebt tot 3D-computermodelleringssoftware, laat deze dan natuurlijk het werk voor je doen. Zo niet, dan zijn een traditioneel stuk papier en een potlood voldoende. Maak een plattegrond van de ruimte op schaal inclusief alle vaste elementen, zoals de deur, verwarming. Daarin kun je tekenen waar in de afvoeren en de leidingen komen, misschien hebben ze al een vaste plek, of kunnen ze door een installateur nog worden verplaatst. Teken vervolgens op een apart vel de andere badkamer elementen op schaal en knip deze uit. Nu kun je gaan passen, meten en schuiven met de indeling.

Hoe ruimte te besparen?

Het ontwerpen van een ruimtebesparende badkamer is als het spelen van Tetris, je moet ervoor zorgen dat alle onderdelen perfect passen. Mocht de ruimte beperkt zijn, dan zijn er veel ruimtebesparende meubels en andere oplossingen beschikbaar, waarmee je toch veel opbergruimte en functionaliteit toevoegt. Door voor dergelijke meubels en elementen te kiezen, kan jij de illusie van ruimte creëren, ongeacht de grootte van jouw badkamer.

Aan de muur opgehangen wastafels zijn bijvoorbeeld de perfecte oplossing om vloeroppervlak te besparen en gemakkelijker schoon te maken. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een ondiep badmeubel. Dit soort meubels zijn ideaal voor een smallere badkamer, met deze keuze bespaar je de nodige ruimte in jouw badkamer. 

Meubel

Het badkamermeubel met een wastafel en opslagruimte in vorm van een onderkast is natuurlijk erg praktisch en win je veel ruimte. Men ziet vaak van dubbele wasbakken af om ruimte te winnen, familiebadkamers hebbe echter baat bij dubbele wastafel, omdat veel mensen de badkamer gebruiken. Ook hiervoor zijn compacte oplossingen voor verkrijgbaar De meeste badkamerontwerpers raden aan dat badmeubels dichter bij de deur worden geplaatst, omdat mensen de badkamer vaak alleen bezoeken om de wastafel te gebruikt. Dan is het fijn dat deze gemakkelijk te bereiken is.

Toilet

Een toilet is één van de meest gebruikte items in de badkamer, maar het mag niet het middelpunt van de ruimte zijn. Afhankelijk van de grootte van je badkamer, kun je het toilet achter de deur plaatsen of naast de wastafel naast een muur plaatsen. Als je een grote badkamer hebt, is een halve muur een uitstekende optie om het toilet te scheiden van de rest van de badkamer.

Opslag

Eventuele resterende ruimte moet worden gebruikt voor opslagruimte. Onderschat dit niet, er is nooit genoeg opbergruimte in de badkamer. Houd rekening met alle handdoeken, toiletartikelen, cosmetica, elektronica en andere benodigdheden. Voeg waar mogelijk planken en kasten toe en pas deze in het ontwerp en indeling van jouw badkamer.

Afronding

Nu je een plan in gedachten hebt, moet je het allemaal samenvoegen. Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke voorschriften volgt bij het installeren van apparaten. Houd er ook rekening mee dat veiligheid jouw eerste zorg moet zijn, vooral als je de ruimte deelt met kinderen of ouderen. Plaats handgrepen en slip vaste oppervlakken om mogelijke valpartijen te voorkomen.

Denk ook aan ventilatie als je geen badkamerraam hebt. Ook al heb je een raam in de badkamer, dan is het toevoegen van (mechanische) ventilatie nog steeds geen overbodige luxe. Integendeel, het helpt structurele schade aan de badkamer te voorkomen en helpt bovendien ook met het afvoeren van eventueel onaangename geuren.