Hoe zoek je het juiste vloerkleed uit?

Je bent op zoek naar een vloerkleed? En hoe meer je zoekt, hoe meer je merkt dat er honderden mogelijkheden voor vloerkleden zijn. Hoe begin je aan je zoektocht? Wij zochten voor jou alvast een heel aantal tips uit om jou tot de juiste keuze te laten komen. webparket

Ten eerste: het meest vanzelfsprekende
Uiteraard moet je bij het kiezen van vloerkleden een paar doodnormale zaken beslissen:

  • de kleur van je tapijt: laat je het aansluiten bij je vloer (bijvoorbeeld grijs op grijs) of ga je voor contrasten zoals donker grijs op een witte vloer?
  • de grootte van je tapijt: één groot tapijt dat bijna heel je kamer inpakt, of een klein tapijt dat enkel onder je eettafel ligt of een paar kleine vloerkleedjes als decoratie?
  • rond, vierkant of rechthoekig: elk van deze vormen van vloerkleden geven een andere uitstraling. Jij bepaalt welk effect je wilt bekomen in je kamer.
  • de kwaliteit en productiemethode van je tapijt: ga je bijvoorbeeld voor handgeknoopt, getuft, geweven?

Ga nog een stap verder: kies uiterst kritisch en zorgvuldig
Met enkel deze criteria hoef jij nog niet tevreden te zijn. Er zijn nog tal van andere zaken die meespelen in de keuze van je vloerkleed:

  • de poolhoogte: een langharig tapijt ziet er niet alleen anders uit dan een tapijt met korte haren. Het vraagt bovendien ook veel meer onderhoud.
  • het gewicht van het tapijt: ook dit is belangrijk als je bijvoorbeeld regelmatig je interieur wilt veranderen of je wilt je vloerkleed regelmatig buiten luchten.
  • het materiaal waaruit de rug is gemaakt. Hier heb je keuze tussen latex, katoen, vilt, wol en nog heel wat andere materialen. Niet elke soort rug is geschikt voor elke vloer. Een parketvloer of een hoogglans marmeren vloer bijvoorbeeld kunnen best wel heel glad zijn. Dan is een vloerkleed met een rug met veel grip van groot belang. Laat je hiervoor goed adviseren.

Belangrijk bij het kiezen van vloerkleden is vooral je tijd nemen. Denk bij elk tapijt dat je leuk vindt hoe het er zal uitzien in jouw woning. Samen met bovenstaande tips kom je gegarandeerd tot de perfecte keuze!