Keuken kopen naar de manier waarop jij kookt

En dan is het tijd om je oude keuken te demonteren. Blad trekt, frontjes hangen en kieren, apparatuur is op het eind van z’n Latijn en je hebt ineens zin om weer voor nieuw te gaan. Natuurlijk heb je wensen en ook eisen. Want een keuken kopen is niet iets dat je elke maand doet; het is een investering waar je lang van wilt genieten. 

Check eerst je eigen kook behoeften

Op het eerste gezicht toont de keuken zich als een fraaie reeks frontjes, een spiegelend chic aanrechtblad en een mooi afgewerkte spatwand. Een keuken is echter meer dan een genoegen voor het oog. Want in een keuken ben je vooral bezig. Schoonmaken, kokkerellen, voorbereiden, op- en afstapelen, zo’n keuken moet zo ingericht zijn dat jij je werk er snel en efficiënt in kunt doen. Ga je een keuken kopen, vraag je dan eerst af of jij een kooktalent bent of iemand die enkel AVG-tjes op tafel zet. Want als je op niveau wilt kokkerellen, dan heb je een beter ingerichte keuken nodig dan wanneer je snel je dagelijkse hap in elkaar wilt draaien.

Keuken kopen naar wat jij het liefste maakt

Ga je een nieuwe keuken kopen, dan hoef je de looks natuurlijk niet te vergeten. Vooral niet als je inbouwkeuken onderdeel uitmaakt van je woonruimte. Het oog wil ook wat. Maar richt je verder vooral op de functies die de keuken voor jou moet hebben. Stel, je bent een pizza fanaat. Met de gemiddelde oven krijg je nooit de benodigde temperaturen voor de Italiaanse deeg schijven. Je hebt dan een speciale oven voor in je keuken nodig. Of je houdt van stomen. Een stoomoven zou dan tot je ‘keuken garderobe’ moeten horen. Ben je alleen of vaak met anderen in de keuken? In het laatste geval werkt een keukeneiland optimaal voor de gezelligheid. Aanschuiven maar. Glaasje wijn erbij en lekker kletsen. Hoe goed zie je nog? Ook zo’n vraag maar wel belangrijk. Want is je zicht niet optimaal meer, dan heb je echt flink licht nodig in je nieuwe keuken. Zet al je verlangens op een wensenlijstje en ga daarna pas shoppen.

Een keuken kopen vanuit drie basistypes

Een keuken vreet ruimte. Je oude keuken benutte je ruimte wellicht wat onhandig. Maak een schets om te kijken wat er mogelijk is. En neem die schets mee als je kandidaten afloopt die een gooi doen om je nieuwe keuken te worden. Houd ook in gedachten welk hoofdtype keuken voor jou geschikt is:

  1. Woonkeuken
  2. Eetkeuken
  3. Traditionele keuken

Aparte of geïntegreerde keuken

Aan de basis ligt de traditionele keuken die niet bijster veel ruimte hoeft. Een ontbijtbar om in de ochtend aan te zitten moet er nog wel bij kunnen. Geschikt voor een kleine, aparte keukenruimte die niet over gaat in de woonkamer. De keukenkastjes zullen hier echt de hoogte in moeten. Voor gezinssituaties is de eetkeuken vrij aantrekkelijk. Soms als aparte ruimte, soms als onderdeel van de woonruimte. Voor een aparte woonkeuken kun je wellicht een grote U-vormige keuken kopen. Tot slot is er nog de woonkeuken. Deze is bijna altijd onderdeel van je living en vormt er zo’n eenheid mee dat de inbouwkeuken qua stijl en sfeer moet passen bij je verdere interieurstijl.

Op zoek naar een mooie keuken? Kijk niet verder!