LED lampen is de eerste stap naar een duurzame woning

Je huis verduurzamen kan op verschillende manieren. Sommige mensen kiezen voor isolatie of zonnepanelen, maar dit zijn best ingrijpende veranderingen. Verduurzamen kan veel eenvoudiger. Zo kun je al je elektrische apparaten in huis vervangen voor nieuwe met een beter energielabel. Ook kun je al je ouderwetse gloeilampen vervangen voor LED. Dit is een eenvoudige aanpassing die echt bijdraagt aan het milieu en aan de energierekening. 

duurzame verlichting

Gloeilampen zijn echt ouderwets

De traditionele gloeilamp zie je nog best vaak in een huishouden. Toch zijn dit soort lampen al jaren minder goed verkrijgbaar en worden ze ook niet meer verkocht. De innovatie heeft de gloeilamp dan ook al jaren geleden ingehaald. De ouderwetse glazen behuizing met de gloeispiraal zal dan ook snel uit het beeld verdwijnen. Door de energiezuinige LED technologie is dit ook vrij logisch. Een gloeilamp verbruikt veel meer energie dan een LED variant en levert dezelfde lichtopbrengst. Ook zijn er slimme LED lampen verkrijgbaar die niet alleen energiezuinig zijn, maar ook slim te bedienen. Ook bekende fabrikanten ontwikkelen dit soort smart lampen. De slimme lampen van Philips zijn al jaren marktleider in dit segment en jaarlijks worden er steeds meer verkocht. Als je wilt starten met slimme lampen is het goed om eens te kijken naar een Philips hue starter kit. Een compleet pakket met alles wat je nodig hebt om te starten. 

Kleine moeite, grote verandering

Het wisselen van een gloeilamp naar een LED lamp is uiterst eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de gloeilamp uit de fitting draaien en de LED lamp er weer inschroeven. Sommige mensen denken dat je voor LED lampen andere aansluitingen nodig hebt en een elektricien moet inhuren om ze te kunnen gebruiken. Dit is zeker niet het geval. Voor alle soorten bekende lampen zijn LED varianten verkrijgbaar die je gewoon kunt gebruiken. Het is daarom ook de kleinste moeite om je huis te verduurzamen. 

Zijn LED lampen duur?

De standaard LED lampen kosten maar een paar euro. Wil je investeren in slimme LED lampen dan ben je wel iets meer geld kwijt, maar hiervoor krijg je ook veel meer terug. Zo kun je de aangeschafte slimme lamp in verschillende kleuren gebruiken en natuurlijk slim bedienen. Als je lampen zoekt die niet alleen slim zijn, maar ook er fantastisch uitzien kun je kiezen voor filament lampen van hue. Dit soort lampen lijken ook het ook het meeste op de gloeilamp door het “gloeiende” spiraaltje in het midden.