Klussen in een nieuwe woning

Het is eindelijk zover: u heeft een huis gevonden en het is tijd voor een verhuizing. Het liefst wilt u zich natuurlijk zo snel mogelijk thuis voelen in de nieuwe woning. Ook als het huis in prima staat is, kunnen u daardoor toch een aantal klussen te wachten staan. Misschien wilt u graag een andere keuken, of een andere kleurtje op de muur. In het budget voor de verhuizing is het handig om vast met dergelijke klussen rekening te houden. Gaat u bijvoorbeeld zelf verven, of laat u het over aan een vakman? Dan is het handig om de prijs van een schilder alvast in de begroting mee te nemen. Zo weet u zeker dat u nooit voor vervelende verrassingen komt te staan na de verhuizing!

Klussen bij achterstallig onderhoud

Wanneer u eenmaal in de nieuwe woning bent getrokken, kunt u er achter komen dat er onderhoudsproblemen zijn. Zo kan er sprake zijn van achterstallig onderhoud op plekken die niet direct in het oog springen. Denk dan bijvoorbeeld aan lekkage van de dakgoten, of slecht stucwerk dat pas tevoorschijn komt bij het verwijderen van het oude behang. Het liefst wilt u dergelijke verrassingen natuurlijk voorkomen. Daarom is het bij het kopen van een huis raadzaam om een bouwkundig rapport te laten opstellen door een onafhankelijk expert. De bouwkundige loopt hiervoor het hele huis door en beoordeelt de staat van de woning van dak tot kruipruimte. In het rapport zal hij of zij een deskundig beeld schetsen van het onderhoud van de woning en eventueel achterstallig onderhoud. Zo weet u van tevoren waar u aan toe bent. Natuurlijk kunt u er dan nog steeds voor kiezen de woning te kopen, maar zo kunt u ook direct beoordelen of met het budget het nodige onderhoud kan worden uitgevoerd.

Oost west, thuis best!

Overigens heeft u bij het betrekken van een huurhuis meestal lagere onderhoudskosten dan bij een koophuis. Bij een huurhuis is namelijk de verhuurder verantwoordelijk voor een groot deel van het onderhoud. Wilt u in uw nieuwe huurhuis een nieuwe keuken of badkamer plaatsen? Doe dit niet zomaar, maar overleg met uw verhuurder over de mogelijkheden. Wanneer de verhuurder het namelijk uiteindelijk niet eens blijkt te zijn met de wijzigingen, is de kans groot dat u de hele boel weer moet slopen. Ook in een huurhuis blijven er natuurlijk grote en kleine klussen die u zelf kunt uitvoeren. Woont u in een ouder huis? Dan is de kans groot dat uw woning houten vloeren heeft. De muren van de woning kunnen hierdoor vochtig raken, doordat het vocht door de houten vloeren omhoog trekt. Opstijgend vocht behandelen is een van die klusjes waarvan u kunt overwegen die zelf te behandelen. Zo gauw de basis van de woning in orde is, kunt u zich met veel enthousiasme op de verdere inrichting van de woning storten. Neem in het budget daarom vooral ook de kosten voor nieuwe onderdelen in het interieur mee. Een nieuwe bank of andere verlichting kan het huis helemaal af maken. En zo maakt u de nieuwe woning na een verhuizing al snel een plek waar u zich thuis zult voelen.