Uit onderzoek is niet bewezen dat Nederlanders de laatste jaren slechter slapen. Maar uit onderzoek is wel gebleken dat het slaapgedrag van Nederlanders ongeveer gelijk staat aan het slaapgedrag van Amerikanen. En hun slaapgedrag is de afgelopen jaren erg verslechterd. Sinds de helft van de vorige eeuw slapen Amerikanen 1 tot 2 uur korter per nacht. Dit is een negatieve ontwikkeling. Het gaat hier namelijk om 6 uur of minder slaap per nacht.
Te weinig slaap heeft negatieve gevolgen
Slaaptekort heeft enorm veel negatieve gevolgen. Een mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig om goed te kunnen functioneren. 6 uur slaap of minder kan ernstige gevolgen hebben. Denk hierbij aan verkeersongevallen door oververmoeidheid, een slechtere concentratie, gezondheidsproblemen zoals hartfalen, depressies, huidveroudering en gewichtstoename. ‘s Nachts krijgen je lichaam en geest de kans om bij te komen van de dag. Gebeurt dit niet voldoende, dan herstelt dit niet genoeg om weer goed te kunnen functioneren de dag erna. Het is dus van belang dat je voldoende slaapt.
Oorzaken van een slechter slaappatroon
Maar hoe komt het dat mensen de afgelopen jaren slechter zijn gaan slapen? Dit heeft meerdere oorzaken. Slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van de groeiende neiging om permanent alert te blijven. Dit wordt tegenwoordig namelijk steeds meer van mensen verwacht. Mensen werken tot later door en gaan dus later naar bed. Ook blijven ze continu beschikbaar voor prikkels uit verschillende apparaten. Denk aan smartphones en tablets. Het licht van deze apparaten geeft de hersenen het signaal om actief te blijven waardoor mensen minder slaperig worden en minder diep slapen. Slaapproblemen kunnen ook het gevolg zijn van stress, aangezien de werkdruk en de druk van andere verwachtingen zoals financiële zekerheid en alles uit het leven halen steeds hoger komt te liggen.
Wat kun je hieraan doen?
Hier is gelukkig iets aan te doen zodat je die 7 tot 8 uur slaap per nacht wel haalt. Zet je telefoon en andere apparatuur een uur voor je gaat slapen uit zodat je lichaam alvast tot rust kan komen. Werk overdag en stop elke dag op een bepaald tijdstip. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je niet meer na 8 uur ‘s avonds werkt zodat je in de avond echt tot rust kan komen. Werk vooral niet in bed, zodat je je bed niet gaat associëren met werken in plaats van met slapen. Op deze manier val je makkelijker in slaap. Zorg tot slot voor een fijne slaapomgeving. Schaf een bed aan met een fijn matras en een comfortabele topper en zorg ervoor dat je slaapomgeving kan worden verduisterd.