Onbehandeld tuinhout, hoe zit het nu precies met het vochtpercentage?

In het geval van tuinhout is onbehandeld hout voor buiten weer helemaal ‘hip’, waarbij vooral douglas steeds populairder wordt, met name als voordelig alternatief voor eikenhout. Bent u op zoek naar onbehandeld tuinhout, neem dan zeker even een kijkje op onze webshop; Douglas / lariks bij HOUTvakman.nl direct online te bestellen,  een gerichte collectie balken, planken en rabatdelen voor beste (online) prijs.  Maar ook is eikenhout voordelig online bij HOUTvakman te bestellen. Wat uw keuze ook wordt, in het geval van onbehandeld tuinhout is het goed om rekening te houden met het vochtpercentage van het hout, en alle zaken waar dit invloed op heeft. Onderstaand een uitgebreide toelichting!

Een juist vochtpercentage voor de juiste toepassing!onbehandeld tuinhout - heerlijkwonen.info

Hout is een natuurproduct en blijft altijd in een bepaalde mate gevoelig voor vocht, ook nadat het hout gedroogd en behandeld is. Hout kan zowel vocht afstaan (in een droge omgeving) als vocht opnemen (in een natte omgeving). Concreet betekent dit dat hout kan krimpen, uitzetten en in het geval van ongelijkmatige blootstelling aan vocht(veranderingen) eventueel ook kan vervormen en scheuren. Het ‘drogen’ van het hout is een proces dat direct na het vellen van een boom start. Om het vochtpercentage van het hout te verminderen, oftewel het hout te drogen, kan het hout natuurlijk drogen (lees: een tijdje laten liggen in een stabiele omgeving), maar ook kunstmatig (versneld) gedroogd worden.

OK, en nu?

Aan de hand van de specifieke wensen (waar wilt u het hout voor gebruiken?) kan een bepaald ‘vochtpercentage’ de voorkeur genieten. In de praktijk is het aan te raden om te kiezen voor hout met een vochtpercentage dat ongeveer overeenkomt met de gemiddelde relatieve vochtigheid van de omgeving waarin het hout gebruikt gaat worden. Maar natuurlijk is ook de toepassing van groot belang, uiteindelijk is het juiste vochtgehalte van het hout volledig afhankelijk van het gebruiksdoel. Bij een rustieke gevelbekleding voor buiten is wat werking geen probleem, maar voor een meubelstuk voor binnen is dit vaak een ander verhaal. Het gebruik van aangedroogde (ad) planken met een vochtpercentage van 20 – 25% voor gevelbekleding van een tuinhuisje is bijvoorbeeld heel normaal. Maar wilt u eiken planken gebruiken voor het maken bijvoorbeeld een wandschap voor binnen, dan adviseren wij onze gedroogde eiken planken met een vochtpercentage van 12%. LET OP: wanneer hout wordt verwerkt tot een eindproduct en het hout daarna nog droogt, kan het zijn dat er krimp, vervorming en eventueel scheuring plaatsvindt.

Bij HOUTvakman.nl is praktisch al het onbehandelde hout voor buiten (zowel eiken als douglas) of aangedroogd (ad) hout met een vochtpercentage van 20 – 25% of kunstmatig gedroogd (kd) hout met een vochtpercentage rond de 20%. Twijfelt u, of heeft u hier vragen over, dan helpen onze ervaren medewerkers u graag met een advies op maat. Bel, mail, of maak gebruik van ons contactformulier!