RETRO KEUKENS

Bij het bouwen van een nieuwe keuken kozen de afgelopen jaren veel mensen al snel voor een strakke moderne keuken. Maar daar lijkt de afgelopen tijd verandering in te komen. Zo zijn bijvoorbeeld landelijke keukens helemaal hot, maar ook de retro keuken met de coole retro look van de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 ziet men regelmatig terug in de hedendaagse keukenwinkels.

Retro is een beetje een vage term, die voor mensen verschillende geïnterpreteerd wordt. Zoals hierboven al wordt aangegeven wordt er bij retro vaak gerefereerd naar de look van de jaren ‘50, ‘60 en  ‘70. Maar andere mensen geven voorwerpen en bepaalde stijlen al de naam retro als iets meer dan 15 jaar oud is en een bepaalde stijl gehanteerd wordt. De retro stijl wordt op allerlei manieren nageleefd, zo is er bijvoorbeeld retro speelgoed, retro kleding, maar ook een retro inrichting. De retro stijl is in de gehele woning goed te implementeren, zo ook in de keuken. Maar wat verstaat men nou precies onder een retro keuken?

retro-keuken

De retro keuken

Bij een retro keuken wordt er veel van ronde vormen gebruik gemaakt. Zo zijn er allerlei verschillende gebruiksvoorwerpen die met een ronde touch een echte retro look krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een broodrooster in mooie ronde vormen. Ook andere keukenaccessoires en gebruiksvoorwerpen zoals een radio, koelkast, weegschaal of klok kunnen in retro stijl worden uitgevoerd. Naast de ronde vormen wordt er bij de retro stijl gebruik gemaakt van opvallende kleuren zoals oranje, rood, oker, mintgroen etc. Wat vaak een mooie look geeft is als een bepaalde kleur in verschillende onderdelen van de keuken terug komt. Denk bijvoorbeeld aan oranje keukenaccessoires,  gecombineerd met stoelen en een koelkast in dezelfde kleurstelling.

 

In retro keukens wordt verder weinig gebruik gemaakt harde vierkante vormen. Ook de eettafel, stoelen maar ook fornuis en koelkast worden afgewerkt met ronde vormen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de populaire Smeg koelkasten of fornuizen zoals op www.keukenpakhuys.nl. Hier vind je verschillende keukenapparatuur die goed aansluiten bij de retro stijl. Zij verzorgen zelfs de montage van keukenapparatuur in Friesland. In de retro fornuizen zie je ook duidelijk de stijl van smalle lades en kleine deurtjes uit de jaren ‘60 terugkomen.