Schade aan je spullen tijdens verhuizing

Ga je verhuizen? Dan is het heerlijk als je geholpen wordt door een verhuisbedrijf. Zij helpen je desgewenst met het demonteren van meubelen en het verhuizen van dozen en meubels. Je kunt ze ook vragen mee te helpen met het inpakken van je spullen in dozen. Je zult je misschien afvragen of je inboedel tijdens de verhuizing nog steeds verzekerd is. En hoe het zit met de aansprakelijkheid van de verhuizer bij schade.

Voor het antwoord op de eerste vraag kun je het best de voorwaarden van je inboedelverzekering raadplegen. Of neem contact op met je assurantietussenpersoon. Wat betreft de aansprakelijkheid van je verhuizer, hierover lees je meer in de algemene voorwaarden van het verhuisbedrijf. We bespreken in dit artikel kort een paar punten waar je op kunt letten.

Je spullen transportwaardig verpakken

Heb je met de verhuizer afgesproken dat je zelf je spullen in verhuisdozen doet? Zorg dan dat je losse spullen zodanig inpakt, dat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Sommige verhuizers sluiten aansprakelijkheid aan spullen die de klant zelf inpakt uit. Zie ook ter informatie een uitspraak van de Geschillencommissie Verhuizen op 16 december 2015.

Als je zelf of je vrienden meehelpen met verhuizen

Als je naast de hulp van een verhuisbedrijf ook andere mensen vraagt mee te helpen met verhuizen, dan is de verhuizer hier niet verantwoordelijk voor. Inboedel die je vrienden in de verhuiswagen zetten is niet verzekerd.

Uitgesloten van aansprakelijkheid

Bij de meeste verhuizers is schade aan elektrische apparatuur, aquariums, dieren, planten uitgesloten van schadevergoeding. Bij sommige verhuizers is dat ook geval bij schade aan vloeren, trappenhuizen en antieke voorwerpen. Let verder in  de algemene voorwaarden op wat er staat over het takelen/hijsen van inboedel en bijvoorbeeld het regelen van ontheffing voor een verhuiswagen.

Schade melden

Als jullie zijn aangekomen op het nieuwe adres worden de spullen uitgepakt en meubels neergezet. Bij aankomst in het nieuwe huis, moet je controleren of er geen schade aan spullen is. Is dit wel het geval, beschrijf de schade dan op papier en geef dit aan de verhuizers. Lees in de algemene voorwaarden of je schade direct moet melden of binnen bijvoorbeeld 14 dagen. Kijk of er ook een eigen risico genoemd wordt in de algemene voorwaarden.

En je inboedelverzekering?

Als je tussendoor al spullen verhuist, zijn deze bij de meeste verzekeraars op beide adressen verzekerd. Hier is wel een termijn aan verbonden. Tijdens de verhuizing zelf is de dekking van je inboedelverzekering slechts beperkt. De inboedelverzekering vergoedt vaak wel schade als de inboedel loslaat tijdens het hijsen. Of bij schade door een botsing van het transportmiddel. Lees de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering erop na en vergeet niet een adreswijziging door te geven. Vraag ook aan de verhuizer of hij een verzekering heeft afgesloten voor de inboedel van klanten. Erkende verhuizers zijn hiertoe verplicht.

Goed om te weten

  • Het Burgerlijk Wetboek bevat een verhuiswet waar zowel erkende als niet-erkende verhuizers zich aan moeten houden.
  • Als er schade is aan uw inboedel en u komt er niet uit met de verhuizer, dan kunt u uw klacht of geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Verhuizen (link naar: https://www.degeschillencommissie.nl/over-ons/commissies/verhuizen/). Kijk of uw verhuizer hierbij aangesloten is.

Laat je vooral niet afschrikken door algemene voorwaarden van verhuizers of inboedelverzekeraars. Verhuisbedrijven zijn erg dienstverlenend en behulpzaam. Iets waar je veel gemak van zult hebben in de stressvolle periode van een verhuizing. En of ze duur zijn, dat laten we graag aan jezelf over. Vraag vrijblijvend een offerte aan op Budget Verhuisservice.