Tips voor het leggen van een laminaatvloer

Een laminaatvloer is mooi om te zien en ook ontzettend handig in het onderhoud. Een stofzuiger en een dweil zijn al voldoende. Daarnaast is een laminaatvloer zeer duurzaam en kun je er jaren plezier van hebben. Ook het leggen van een laminaatvloer is heel goed zelf te doen. Ook al ben je niet geheel ervaren in het leggen van een laminaatvloer, met een klein beetje handigheid zal het moetn lukken om een fraaie laminaatvloer te leggen. Hierbij daarom enkele tips:

Goed metenlaminaat

Voor het laminaat kopen moet je de vloer heel goed opmeten. Als je de maten van je vloer weet, dan koop je nooit teveel of te weinig. Neem wel altijd iets meer laminaat dan nodig is, omdat je zo’n 5% verlies van laminaat hebt, doordat je planken moet zagen voor hoeken en nissen.

Goede ondervloer

Niet alleen de laminaatvloer is belangrijk. Lopen op een laminaatvloer kan voor geluidsoverlast zorgen, vooral als je in een appartement woont. Zorg daarom ook voor een goede dempende ondervloer. Heb je vloerverwarming, dan is er een speciale ondervloer verkrijgbaar die de warmte beter geleidt.

De geschikte kwaliteitsvloer

Laminaatvloeren zijn in verschillende kwaliteiten te koop. In ruimtes waar je de vloer intensief gebruikt moet je nooit een mindere kwaliteit laminaatvloer leggen. Hetzelfde geldt voor ruimte die je zelden gebruikt. Daar hoef je geen dure kwaliteitslaminaat te leggen. Let bij het laminaat kopen dus op de kwaliteit van de laminaat.

Acclimatiseren

In laminaat zit hout, dat als natuurlijk materiaal krimpt of uitzet bij temperatuurwisselingen. Laat na het laminaat kopen de laminaat 48 uur in de ruimte waar je het gaat leggen acclimatiseren. Zo kan het laminaat wennen aan de temperatuur.

Afstand tot muren

Ook als het laminaat eenmaal gelegd is, zal het door de temperatuur nog kunnen uitzetten of krimpen. Leg je laminaat daarom nooit strak tegen de muur af, maar houd rekening met een spleet van 5 tot 8 millimeter, zodat het laminaat niet gaat opbollen.

Lengterichting

Het laminaat komt het beste tot zijn recht als het in de lengterichting gelegd wordt. Leg het naar het licht toe, zodat het loodrecht op de ramen ligt. Hierdoor krijgt de vloer een fraai uiterlijk en liggen ook de naden van de vloer er het mooiste bij.