Verschillende mogelijkheden met zonnepanelen

Een zonnecel is opgebouwd uit twee silicium lagen, waartussen zich een neutrale grenslaag bevindt. Op het moment dat er zon- of daglicht op een zonnecel valt, worden de elektronen als het ware in beweging gezet. De stroming van deze elektronen genereert elektrische stroom. Een zonnepaneel is opgebouwd uit meerdere zonnecellen, die met elkaar in verbinding staan. Dit maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden elektriciteit op te wekken. Maar op welke manieren kun je stroom die je op deze duurzame manier opwekt inzetten?

zonnepanelen

Zonnepanelen voor je huis of bedrijfspand

De meeste mensen zijn wel bekend met het feit dat je de energie voor je woning, al dan niet gedeeltelijk, kunt opwekken door het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Ook op bedrijfspanden kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Het beoogde gebouw hoeft hiervoor niet per se een schuin dak te hebben. Wanneer jouw woning of bedrijf een plat dak heeft, dan kun je kiezen voor een constructie met driehoekprofielen. De panelen zullen onder een ideale hoek worden geplaatst, zodat je het maximale uit de zonnepanelen kunt halen.

Zonne-energie als aandrijving voor voertuigen

Bij evenementen als de World Solar Challenge kun je zien wat er al allemaal mogelijk is met het gebruik van zonne-energie. Deze milieuvriendelijke, tweejaarlijkse race staat in het teken van auto’s die voorzien zijn van zonnepanelen. De aandrijving op deze vorm van energie wordt onderzocht en de mogelijkheden zullen in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen. Bootbezitters kunnen zonnepanelen op het dek monteren, zodat de diverse instrumenten, de startmotor en de verlichting op zonne-energie kunnen functioneren.

Apparaten die kunnen worden voorzien van zonnepanelen

Veel apparaten die wij dagelijks gebruiken, zijn ook verkrijgbaar met een werking op zonne-energie in plaats van dat er netstroom aan te pas hoeft te komen. Denk bijvoorbeeld aan een zonnelader voor je mobiele telefoon. Ook horloges en rekenmachines zijn verkrijgbaar met ingebouwde zonnepanelen. Wanneer je erover nadenkt, zal je beseffen dat er al best veel mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan tuinverlichting op zonne-energie, bewegingsdetectoren, speelgoed, powerbanks en mollenverdrijvers. Door de mogelijkheden die er zijn zoveel mogelijk te benutten, zal je op de langere termijn financieel gezien een stuk voordeliger uit zijn. Je investering zal zichzelf in de loop der tijd terugverdienen. Ook spaar je het milieu door voor duurzame alternatieven te kiezen.