Waar moet een goed dekbed aan voldoen?

Wat een goed dekbed is, hangt grotendeels af van persoonlijke wensen en slaapgewoontes. Er zijn vijf criteria aan de hand waarvan je kunt beoordelen of een dekbed geschikt voor jou is.

1. De vulling van een dekbed

Dekbedden hebben een donzen, wollen of synthetische vulling. Donzen dekbedden hebben de beste isolerende werking en zijn licht van gewicht. Wol is de beste dekbedvulling als je veel transpireert. Dekbedden van wol kunnen namelijk 35% van hun eigen gewicht aan vocht opnemen. Kies voor een synthetische vulling als je het dekbed zelf wilt reinigen. Synthetische dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine. Ideaal als je een huisstofmijtallergie hebt. Dekbedden met een vulling van wol of dons kun je beter naar de stomerij brengen.

dekbed

2. Een enkel of vierseizoenendekbed

Enkele dekbedden bestaan uit één enkele laag en zijn in alle seizoenen te gebruiken. Een vierseizoenendekbed bestaat uit twee delen: een deel voor de zomer en een deel dat het hele jaar door te gebruiken is. Als het erg koud is, bevestig je de twee delen aan elkaar. Als je erg gevoelig bent voor temperatuurschommelingen, is een vierseizoenendekbed de beste keuze.

3. Warmteklasse

Dekbedden kennen vier warmteklassen. Klasse 4 is het dunste dekbed en is vooral geschikt voor de zomer en voor warme slaapkamers. Klasse 3 en 2 zijn het hele jaar door aangenaam. Klasse 2 is geschikt voor slapers die het snel koud hebben of een koele slaapkamer hebben. Dekbedden met warmteklasse 1 zijn ideaal voor strenge winters.

4. Prijs

Donzen dekbedden zijn het duurste. Hoe hoger het percentage dons (donzen dekbedden bevatten een donspercentage van 15 tot 100%), hoe meer je voor een dekbed betaalt. Synthetische dekbedden zijn over het algemeen het goedkoopste en je bespaart op stomerijkosten.

5. De juiste afmetingen

Dekbedden zijn verkrijgbaar in de maten 140 × 200 cm (eenpersoonsdekbed), 200 × 200 cm (tweepersoonsdekbed), 240 × 200 cm (lits-jumeaux), 260 × 200 cm (lits-jumeaux extra groot). Welke afmeting dekbed de juiste is, hangt af van de maat van je matras en je slaapgewoontes. Als je het prettig vindt om je in te rollen, kies dan voor een groter dekbed. Een tweepersoonsdekbed is romantisch, maar kan ook voor ergernissen zorgen als jij en je partner ruige slapers zijn. Het is dan beter om twee eenpersoonsdekbedden te kopen.