Waarom kiezen voor een PVC vloer?

Dankzij de huidige technieken zijn PVC vloeren verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en kun je er andere materialen mee imiteren, terwijl je toch van de voordelen van een PVC vloer geniet. Zo is een PVC vloer met betonlook niet meer te onderscheiden van echt beton, maar wel een stuk makkelijker en voordeliger te leggen. Ook is het risico op krassen of andere beschadigingen vele malen kleiner dan bij een echte betonvloer. PVC is namelijk een erg sterk en duurzaam materiaal. Mooie PVC vloeren vind je dus in allerlei varianten, in dit artikel lees je er alles over.

Het verschil met laminaat

Pvc staat voor ‘polyvinylchloride’, een erg makkelijk te bewerken materiaal. Een verschil tussen een pvc- en een laminaat vloer, is bijvoorbeeld de dikte. Laminaat bestaat namelijk uit meerdere lagen die op elkaar geperst worden, hierdoor is een laminaat vloer een stuk dikker dan een pvc vloer. 

In combinatie met vloerverwarming

Het feit dat een pvc vloer dun is, zorgt ervoor dat deze ook erg bruikbaar is in combinatie met vloerverwarming. De vloer wordt namelijk rechtstreeks op de ondervloer gelegd, waardoor de warmte daar snel doorheen kan komen. Aangezien er normaal gesproken veel rendement verloren gaat bij het aanzetten van de vloerverwarming, is een pvc vloer een stuk duurzamer dan de meeste vloeren.

Lange levensduur

Als we het dan toch over duurzaamheid hebben: een pvc vloer gaat echt ontzettend lang mee. Zo’n vloer heeft namelijk een PU-beschermlaag, die tegen veel bestand is. Zodoende kan de vloer goed tegen intens gebruik, of krijg je niet makkelijk beschadigingen of krassen door bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren.

Twee verschillende soorten PVC vloeren

We maken een onderscheid tussen een homogene PVC vloer en een heterogene. Homogeen PVC bestaat uit één laag vinyl en is onbedrukt. Heterogeen PVC is daarentegen opgebouwd uit verschillende lagen: een rug (compact of juist verend), een drager zoals glasvlies, een printlaag met het dessin en een beschermlaag. Veel vinylvloeren zijn voorzien van een PUR finish. Die zorgt ervoor dat de vloer eenvoudiger onderhouden kan worden. Het vuil hecht minder snel, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. 

Flexibel

De voordelen van een PVC vloer zijn erg divers. Zo bieden de tegels en stroken een grote mate van flexibiliteit in zowel ontwerp als installatie. Door dessins of kleuren te combineren of in legpatroon te variëren kan elke keer weer een andere en dus persoonlijke vloer ontworpen worden. Zo kan een strook niet alleen in een halfsteensverband geïnstalleerd worden, maar ook in bijvoorbeeld een derde steensverband, wildverband of in een elegant visgraatpatroon. Vooral deze laatste beleeft een revival en komt in vele vormen voor.