Zonnepanelen schoonmaken

Staan er een aantal zonnepanelen op je dak? Dan is het belangrijk om te onthouden dat deze regelmatig schoongemaakt moeten worden. De reden hiervoor is dat zonnepanelen vies kunnen worden door stof en andere viezigheid. Als gevolg gaat er minder rendement komen op de zonnepanelen. Simpel gezegd: een schoon zonnepaneel zorgt voor een beter rendement dan een zonnepaneel die vies is.

In dit artikel tonen we meerdere effectieve manieren om zonnepanelen schoon te maken. Door deze stappen uit te voeren weet je zeker dat je het maximale rendement behaalt.

Niet schoonmaken tijdens fel licht

Wanneer je regelmatig de ramen lapt in huis kan dit herkenbaar zijn. Je maakt het glas schoon op een zonnige dag en ziet nog meerdere strepen zitten. Door fel zonlicht droogt het sneller op en blijft het nog steeds vies. Zorg er daarom voor dat zonnepanelen worden schoongemaakt op bewolkte dagen, ‘s ochtends vroeg of later in de avonduren.

Gebruik een zachte stof

Zonnepanelen moeten schoongemaakt worden met een zachte stof. Denk aan een doek of spons. Bovendien zijn er schoonmaakpakketten ontwikkeld speciaal voor zonnepanelen uit Noord-Holland. Hier worden meerdere doeken in meegenomen die je kunt gebruiken voor je eigen panelen. Dit zijn ook schoonmaakproducten die worden gebruikt door schoonmaakbedrijven die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van zonnepanelen.

Op het moment dat je harde producten gebruikt zullen de zonnepanelen beschadigen. Er ontstaan krassen waardoor het rendement lager wordt. Denk er ook om dat je geen gebruik maakt van een hogedrukreiniger. Wanneer je dit wel doet vergroot je de kans dat zonnecellen worden beschadigd.

Schoon water

Zonnepanelen schoonmaken moet met schoon water gedaan worden. Dit betekent dat je geen producten zoals allesreiniger, zeep of andere middelen gebruikt. Op het moment dat je dit wel doet raken de zonnepanelen beschadigt.

Echter, is het gebruik van water uit de kraan ook niet altijd de beste oplossing. Afhankelijk van waar je woont kan het zijn dat het gehalte aan kalk en zout hoger is dan op andere plekken in Nederland. In dit geval kan het zijn dat er strepen en dergelijke op de panelen ontstaan. Dit probleem kan opgelost worden door een waterontharder te gebruiken. Ook is er de mogelijkheid om gedistilleerd water te kopen.

Zonnepanelen zelf laten drogen

Als laatste is het belangrijk dat je de zonnepanelen niet zelf droog maakt. De reden hiervoor is dat er voor het drogen vaak een harde doek gebruikt wordt. Zoals eerder aangegeven kan dit zorgen voor meerdere krassen op de zonnepanelen.