De eetkamer slim inrichten

Of je nu een aparte eetkamer hebt of een eethoek in de keuken of woonkamer, iedereen wil graag dat de eettafel uitnodigt om aan te schuiven. Lekker tafelen met een glas wijn, huiswerk maken met de kinderen of een goed boek lezen met een kop thee. De eethoek wordt niet alleen gebruikt om te tafelen,het is een plek waar je samen kunt zijn met je gezin en eventuele gasten. Er is ontzettend veel keuze tussen verschillende eettafels en stoelen, maar wat past er nu bij jouw interieur?

eetkamer

Meet de eetkamer

De ruimte in je eetkamer of eethoek is allesbepalend. Een eethoek moet goed passen en het is belangrijk dat je genoeg ruimte over hebt om de stoelen naar achter te schuiven en op te kunnen staan zonder dat het hele gezelschap moet opstaan. Zorg daarom dat je precies weet hoeveel ruimte je hebt voordat je de eetkamermeubels besteld. Het zou zonde zijn dat je eindelijk die mooie design eetkamerstoelen gekocht hebt en dat nu blijkt dat ze veel te groot zijn voor de ruimte. Om dit te voorkomen is het belangrijk je aan bepaalde richtlijnen te houden.

 

Richtlijnen inrichting eethoek

  • Houd rekening met een vrije rand van 90 centimeter rondom de tafel zodat je je stoel naar achteren kunt schuiven zonder ergens tegenaan te stoten.
  • Tussen een deur en de tafel moet minimaal 120 centimeter vrij zijn zodat iedereen de kamer in en uit kan lopen
  • Een vrije looproute van de keuken naar de eettafel is wenselijk
  • De stoelen dienen goed onder de tafel te passen, soms zit er nog een rand onder de tafel; houd hier rekening mee
  • Reken 60 centimeter per persoon aan de tafel
  • Zorg voor goede verlichting in de eetkamer, een dimmer is vaak perfect omdat je het licht kan dimmen tijdens het diner en het licht wat feller kan zetten wanneer je de krant wilt lezen.

Overige tips

  • Bedenk je altijd van te voren hoeveel personen je aan de eettafel wilt kunnen plaatsen. Misschien heb je wel ruimte voor een tafel voor 12 personen, maar kook je ook wel eens voor 12 personen? Als je altijd met 2 personen aan een grote tafel zit kan dit heel eenzaam voelen
  • Ronde, rechthoekige of vierkante tafel?
  • Speel met de ruimte door je tafel en eetkamerstoelen op verschillende manieren neer te zetten