Duurzaamheid met pellets

Houtpellets zijn een van de mooiste uitvindingen van de laatste jaren. Ze zijn een totale vernieuwing in de wereld van de verwarming. Zuinig, duurzaam, makkelijk en gezellige warmte: dat is het minste wat je van deze energiebommetjes kunt zeggen! Ondertussen hebben de pelletkachels hun kinderziektes doorstaan en zijn ze zeer gesofisticeerd en uiterst makkelijk te bedienen. Ze bieden heel wat voordelen ten opzichte van de klassieke verwarming zoals hout of stookolie. Ben jij nog niet overtuigd? Wij zetten alvast een paar ideeƫn op een rijtje.

Kachels met pellets

Als je voor verwarming met houtpellets kiest, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een kachel die op houtpellets brandt. Hiervoor heb je enkel een schouw nodig waar je ze op aansluit. Je vult de kachel op met pellets, de rest doet de kachel zelf. Je kunt de gewenste kamertemperatuur instellen en je bepaalt zelf op welke uren of dagen je kachel moet branden. De pellets worden automatisch naar het brandelement gevoerd en je krijgt een melding wanneer de pellets bijna op zijn. Pellets geven weinig as, zodat je je kachel niet vaak hoeft schoon te maken.

toppellets

Zie je het groter?

Heb je een nieuwbouw woning of ben je toe aan verbouwingen? Of dient je oude stookolie-ketel vervangen te worden? Dan kun je gerust overwegen om een pelletketel te installeren. Deze werkt net als een centrale verwarming: je hebt een brander met daaraan verschillende radiatoren verbonden. Deze ketel zorgt ook voor je warm water. Heb je voldoende plaats en wil je nog meer stockage-ruimte? Dan kun je deze ketel nog uitbreiden met een reservoir. Alles loopt automatisch en het biedt alle comfort dat een modern gezin wenst.

Een duurzame investering

Zoals we al vermeldden: houtpellets zijn goedkoop. Bovendien krijg je van de overheid een ISDE subsidie (Investerings Subsidie Duurzame Energie) als je een pelletkachel of pelletketel aankoopt. Dit kadert in de vermindering van de CO2-uitstoot. Vraag echter degelijk advies, want niet alle pelletkachels/ketels komen in aanmerking. Ervaren verkopers van pelletkachels en -ketels kunnen jou hierover heel wat informatie geven. Het is alvast de moeite om deze duurzame manier van verwarmen te overwegen!