Het verhuren van een woning: wat komt er allemaal bij kijken?

Je krijgt met allerlei zaken te maken als je een woning wil verhuren. Er moet een huurovereenkomst opgemaakt worden, de rechten van de huurder moeten gerespecteerd worden, de huurprijs moet worden bepaald, enzovoorts. Hierna even de belangrijkste zaken op een rijtje.

Het bepalen van de huurprijs

Voor het bepalen van de maximale huurprijs van een sociale woning, wordt gebruik gemaakt van een puntenstelsel. Het puntenstelsel houdt rekening met aspecten zoals de oppervlakte, het energielabel, het sanitair, eventuele buitenruimten enzovoorts. De maximale huurprijs van een sociale woning wordt door de overheid vastgesteld. Bij een puntenscore van minimaal 146 behoort de huurwoning tot de vrije huurmarkt en is er geen maximaal huurbedrag vastgesteld.

Het opstellen van een huurovereenkomst

De afspraken tussen huurder en verhuurder moeten vastgelegd worden in een huurovereenkomst. Deze huurovereenkomst bevat minstens de namen van huurder en verhuurder, het adres van de woning, de datum waarop de huur ingaat, de huurprijs en het tijdstip en wijze waarop de huur moet betaald worden. Er kunnen ook nog bepalingen in voorkomen met betrekking tot opzegtermijnen, huurprijsverhogingen enzovoorts.

Verhuren voor onbepaalde tijd of tijdelijk

Meestal wordt een woning voor onbepaalde tijd verhuurd. Het tijdelijk verhuren kan wettelijk alleen maar op basis van de zogenaamde Leegstandswet en op basis van “Dringend eigen gebruik”. Een woning die tijdelijk leegstaat, bijvoorbeeld omdat er nog geen koper voor gevonden werd, mag tijdelijk verhuurd worden als de gemeente er een vergunning voor verleent. Een woning mag ook tijdelijk verhuurd worden als de verhuurder voor een bepaalde periode zijn woning niet betrekt, maar wel de intentie heeft om er nadien terug te komen wonen.

Gestoffeerd of gemeubileerd

Een gestoffeerde huurwoning wordt verhuurd met eventuele vloerbekleding, eventueel gordijnen, verlichting en keukenapparatuur. Een woning kan ook volledig gemeubileerd worden verhuurd, inclusief servies, beddenlinnen, en overige apparatuur zoals wasmachine, koelkast, televisie en dergelijke. Deze laatste manier van verhuren wordt veel gevraagd door expats, dit zijn buitenlandse personen die tijdelijk voor hun bedrijf werkzaam zijn in Nederland.

Kijk op www.premiumhousing.nl voor meer informatie