Slaapkamer inrichten voor optimale nachtrust

De slaapkamer is een belangrijke plek in het huis. De een leeft zowat in de slaapkamer, terwijl de ander het enkel ziet als plek om te slapen. Toch is dit de plek waar jij de dag beëindigd en ook weer aan een nieuwe dag begint. Dat slapen gezond is weten we allemaal, we brengen ongeveer twee derde van ons leven slapend door. Het is af en toe ook zo heerlijk om na een lange en intensieve dag ‘s avonds eindelijk in je bed te stappen en lekker te gaan slapen. Een aangename en ontspannen slaapkamer zorgt ervoor dat we sneller in slaap vallen en dat we fijn wakker worden. De inrichting van je kamer draagt dus bij aan een goede en gezonde nachtrust. Aangezien we het al druk genoeg hebben en vaak gestrest zijn, is een optimale nachtrust wel wenselijk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je jouw slaapkamer in gaat richten.

slaapkamer inrichten

Tips inrichting slaapkamer

Veel mensen staan niet stil bij het belang van een goede nachtrust. Het zorgt er voor dat jij je een stuk energieker voelt en het voorkomt rug- en nekklachten. Volg onderstaande tips op en geniet van je slaapkamer en van een fijne nachtrust.

Het bed

Het bed is iets waar je in moet investeren. Dit is noodzakelijk als je een goede nachtrust wilt hebben. Een goed matras die je lichaam de juiste ondersteuning biedt. Het matras moet altijd twintig centimeter langer zijn dan jij bent. Het kan dus zijn dat jij een extra lang matras nodig hebt. Bezuinig hier niet op. De beste plek voor je bed is vaak in het midden van de kamer. Zet het niet naast een verwarming of open raam en het is wel zo fijn dat jij en je partner aan beide kanten uit het bed kunt stappen. Een groot bed is natuurlijk heerlijk en comfortabel, dus als je slaapkamer het toe laat, plaats dan een groot bed in je kamer.

De vloer

Ook de vloer is belangrijk bij de inrichting. Ga je voor tapijt, hout of laminaat? Daarnaast zorgt een donkere vloer ervoor dat je in de ochtend fijner op staat. Het is namelijk minder licht in je kamer en dat bevordert het slapen en daardoor wordt je uitgeruster wakker. Een lichte vloer laat alles echter groter lijken, maar je valt in een minder diepe slaap.

Verlichting

Het verbaast je waarschijnlijk niet dat je beter slaapt in een duistere kamer. Zorg daarom voor gordijnen die het licht goed tegenhouden. Het licht zorgt er namelijk voor dat je sneller wakker wordt. Verder is het handig dat jij de verlichting kunt dimmen. Zachte verlichting voor een romantische sfeer en fel licht als jij je in de ochtend moet aankleden. Als je dan toch bezig bent met de verlichting, zorg dan ook dat je deze vanuit je bed kunt bedienen!

De muren

Je kunt je indenken dat oranje muren of een drukke print op je muren niet heel ontspannend is. Zorg ervoor dat je kamer rust uitstraalt. Je kunt de muren het beste wit, grijs, bruin of zwart maken of blauw als je echt een kleurtje wilt. Dit zijn rustige kleuren. Je kunt je kamer verder opfleuren met vrolijke accessoires.

Heerlijk slapen

Volg bovenstaande tips op en geniet van een heerlijke nachtrust. Zorg dat je slaapkamer een plek wordt waar je graag bent. Probeer niet in je slaapkamer te wonen, maar gebruik het enkel om te slapen en om je om te kleden. Je hersenen associëren de slaapkamer dan ook met het slapen en ook dat bevordert je nachtrust.