Tuinonderhoud zelf doen of uitbesteden?

Ben jij de troste eigenaar van een tuin dan heb je hier zeker een hoop plezier van. Echter weet je ook als geen ander dat er hier het nodige tuinonderhoud bij hoort. Dit geldt voor de kleinere tuinen, maar natuurlijk ook voor de grotere tuinen. Ook al is het een logische gedachte dat een grotere tuin meer onderhoud nodig hebt, is dit in de praktijk niet altijd het geval. Cruciaal hierin is het tuinontwerp geweest en het aanleggen van de tuin en uiteraard ook de aanwezige beplanting. Meer groen in de tuin betekend ook regelmatig tuinonderhoud om het allemaal netjes te houden. Uiteraard bepaal je zelf hoe je hier in staat. Vind jij het niet erg dat er wat onkruid groeit tussen de planten en vind je het niet nodig dat er vaak geschoffeld en gesnoeid wordt, dan is dit geen probleem. Hecht jij echter waarde aan een strakke en net bijgehouden tuin, dan is het goed bijhouden van het tuinonderhoud wel belangrijk. Dit kun je uiteraard zelf doen, maar je kunt de werkzaamheden in de tuin ook uitbesteden aan een externe partij. Dit is bijvoorbeeld een tuinman of een hoveniersbedrijf. Met deze partij of persoon kun je simpelweg een afspraak maken welk tuinonderhoud er uitgevoerd wordt en of dit eenmalig of periodiek gaat gebeuren.

Wat verstaan we onder tuindonderhoud?

Vaak denken mensen bij het begrip tuinonderhoud aan snoeien, onkruid wieden of gras maaien, maar tuinonderhoud is meer dan deze klusjes. Het betekend namelijk het optimaal houden van de tuin en het geheel goed te verzorgen. Naast het feit dat de tuin er voor het oog mooi uit ziet, ben je ook bezig met de kwaliteit van de planten, bomen en grond. Zo zorg je er niet alleen voor dat de tuin mooi is, maar nog belangrijker, mooi blijft. Veel voorkomende werkzaamheden in de tuin zijn bijvoorbeeld:

  • Snoeiwerk
  • Hagen knippen
  • Behandelen tegen beestjes
  • Terras schoonspuiten
  • Bemesten
  • Vijver reinigen

De werkzaamheden zijn natuurlijk niet voor elke tuin gelijk. Bij het tuinontwerp is bepaald wat voor type tuin het gaat worden in de toekomst. Wanneer je bijvoorbeeld niet graag zit te wachten op het onderhouden van de tuin, kiest men voor veel terras en tegels in plaats van groen. Zodoende heb je minder periodiek onderhoud. Planten kosten nu eenmaal meer werk, maar is geen probleem wanneer je voldoende tijd beschikbaar hebt of als je het tuinonderhoud wilt uitbesteden aan een professionele hovenier (Snoek Hoveniers Bergambacht).