Verhuizen en een hypotheek krijgen als zzp’er: wat is er mogelijk?

Steeds meer mensen kiezen bij het verhuizen voor een koopwoning. Een slimme stap, want op deze manier kun je echt iets opbouwen wat straks helemaal van jezelf wordt. In de meeste gevallen zal je voor het aankopen van je woning en de eventuele verbouwing ervan gebruik moeten maken van een hypotheek. Maar wat nu als je als zzp’er werkzaam bent? Gelukkig hoeft dat tegenwoordig beslist geen probleem meer te zijn, want ook voor jou als zelfstandig ondernemer ligt een betaalbare hypotheek binnen handbereik. Wel moet je zoals ieder ander aan een aantal voorwaarden voldoen, zodat de hypotheekverstrekker weet dat je altijd aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.

Je behaalde winst van de afgelopen 3 jaar bepaalt de hoogte van je hypotheek

Werken als zzp’er betekent al lang niet meer dat het krijgen van een hypotheek onmogelijk is. Integendeel, je kansen worden steeds beter. Natuurlijk moet je dan wel aantonen dat je elke maand voldoende inkomen genereert, zodat je je hypotheek te allen tijden kunt blijven betalen. De hypotheekverstrekker zal je dan ook vragen naar je gemiddelde inkomen over de afgelopen jaren. Hierbij kijkt hij naar je totale winst vóór de belasting, die over de duur van drie jaar wordt gemiddeld. Was je winst het afgelopen jaar lager dan in eerdere jaren? Dan wordt dit laagste bedrag gebruikt voor het bepalen van je hypotheekhoogte.

Een huis kopen als je minder dan 3 jaar zzp’er bent

Nu vraag je je misschien af: hoe kan ik een huis kopen als zzp’er als ik minder dan drie jaar werkzaam ben geweest? Je hypotheekadviseur kan je er alles tot in detail over vertellen, maar wel kun je de volgende richtlijnen aanhouden. Als je meer dan drie jaar zzp’er bent wordt 100% van het inkomen meegeteld. Ben je tussen de twee en drie jaar zzp’er dan wordt er doorgaans 90% van je inkomen meegerekend. Als je tussen de één en twee jaar werkzaam bent als zzp’er dan wordt in de meeste gevallen 75% van het inkomen meegenomen in de berekening. Wanneer je minimaal één jaar als zzp’er werkzaam bent kun je tevens gebruik maken van een NHG-hypotheek.