Belangrijk: elektra in de meterkast

Elektriciteit wordt opgewekt in elektriciteitscentrales. Vroeger gebeurde dit vooral door het verbranden van aardgas, olie en kolen. Steeds meer elektriciteit wordt nu opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Er wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van zonne-, wind- en waterkracht. Wanneer elektriciteit wordt opgewekt bij een elektriciteitscentrale, wordt deze geleverd aan de gebruiker. 

Dit kan ondergronds of bovengronds worden getransporteerd en elektriciteit kan ook aan distributiestations worden geleverd. Maar hoe belangrijk is elektra? Daar gaan wij je in dit artikel antwoord op proberen te geven.

Elektra kopen waar moet je opletten? 

Het is erg belangrijk om een ​​goede stroomvoorziening in huis te hebben. Dit zorgt niet alleen voor een optimale veiligheid, maar ook voor het comfort dat je in je huis verwacht. Wil je een dimmer installeren voor een preciezere regeling van de verlichting in je woon- of slaapkamer? 

Of wil je een extra stopcontact plaatsen voor je elektronica? U heeft een nieuw huis en wil je alle elektra kopen en kabels opnieuw leggen? Van meetapparatuur tot multimediaproducten en schakelmateriaal: in onze online shop vind je alle stroom die je nodig hebt. Zo gebruik je al je apparaten veilig en duurzaam zonder zorgen.

Naast de fysieke structuur van je woning, vormt goede en veilige elektriciteit het fundament van je woning. Als de elektriciteit in je huis verouderd is, is het verstandig om je elektriciteit te vervangen. Niet alleen voorkom je onveilige situaties, maar het installeren van je eigen stroom geeft je ook de mogelijkheid om alles naar wens aan te passen. Zo bepaal je zelf hoeveel stopcontacten je plaatst, waar ze komen en tot welke groep ze behoren en kun je voortaan de lampen bedienen zoals jij dat het handigst Daarbij moet je denken aan: combiboxen tot fittingen, via stroomleidingen en kabels, je installeert een stroomsysteem waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Alles over omtrent de meterkast

Elk huis heeft een groepenkast of meterkast. De meterkast is de plek waar alle nutskabels en leidingen je woning binnenkomen. Elektriciteit wordt beschermd door een combinatiedoos en verdeeld in verschillende kamers in je huis. Oude huizen hebben zekeringenkasten, dit zijn ouderwetse combinatiekasten. Vroeg of laat moet je die zekeringkast vervangen door een groepenkast om stroomproblemen te voorkomen. Dit kunt je uiteraard zelf doen of overlaten aan een deskundige. Wij raden het laatste aan, tenzij je erg handig bent om zelf elektrische installaties veilig te installeren. Het moet correct gebeuren om ongelukken te voorkomen. Daarom kun je beter een expert inschakelen, zoals Voordeel Elektra.

Er worden veel eisen gesteld aan de meterkast om een ​​goede en veilige werking van alle systemen te waarborgen. Er zijn eisen aan grootte, afstand tot deur, lichtbron en stroomvoorziening. NEN 2768 specificeert minimale afmetingen en ontwerpeisen voor elektrische meterkasten voor huishoudelijk gebruik. De meterkast moet zich binnen drie meter van de voordeur bevinden, zodat de brandweer deze in geval van nood snel en gemakkelijk kan bereiken. De minimale afstand voor handelszaken is 10 meter. Ook de afmetingen zijn conform: de meterkast moet een minimale afmeting hebben van 240 x 75 cm en een diepte van 31 cm.