CONIFEREN PLAATSEN IN DE TUIN

De Thuja is een coniferensoort die ook wel levensboom wordt genoemd. De Thuja Brabant is een populaire soort, waar veel vraag naar is. Een geweldige boom, die met kop en schouders boven de coniferen uitsteekt. De Occidentalis Brabant, is één van de bekendste verschijningen, die in de Nederlandse tuinen te zien is. De Thuja Occidentalis Brabant is de Latijnse benaming voor de Westerse Levensboom. De toevoeging Brabant komt, doordat deze levensboom is veredelt vanuit het oud hertogdom Brabant. Een klassieker die in heel Europa te vinden is. conifeer

Verzorging van de conifeer

Heb je een coniferenhaag in de tuin aangeplant, dan eist deze wel enige verzorging. De haag geeft privacy en vormt een mooie, groene afscheiding. Een volle haag die lekker geurt en zijn mooie groene kleur moet blijven behouden, heeft de juiste verzorging nodig die hier een bijdrage aan levert. 
De eerste periode nadat je een haag hebt aangeplant zijn de belangrijkste. Houdt de kluit door en door nat, om een goede en snelle groei te bevorderen. Regen is niet altijd voldoende om de kluit goed vochtig te houden, dus geef minimaal drie maal per week flink water. Zijn de planten goed aangeslagen dan zal de zorg minder intensief zijn. Wel goed water blijven geven bij droogte. 
Bemesting 
Om de mooie, intensieve groene kleur te behouden, is twee maal mesten per jaar aan te raden. April en september zijn de aangewezen maanden om dit te doen. Speciale coniferenmest bevat magnesium die de groene kleur up to date zal houden. 

Snoeien op de gewenste hoogte

De Thuja Occidentalis Brabant kan uitgroeien tot flinke hoogte. Niet elke tuin leent zich echter voor een coniferenhaag van 6 meter hoog. Om de gewenste hoogte te behouden is een paar keer per jaar een snoeibeurt nodig. 
Het snoeien van een coniferenhaag zal plaats moeten vinden eind mei, begin juni. In ieder geval vóór de langste dag. Om een nette boom in de winter te hebben is een snoeibeurt in augustus soms ook nog nodig. Snoei nooit na de maand september omdat er door vorst schade kan ontstaan aan de snoeiplekken. De boom heeft geen tijd meer om zich goed te herstellen. 

Groeivorm Thuja Occidentalis Brabant

De levensboom Brabant is winterhard en uitermate geschikt om een haag mee aan te planten. Deze Thuja heeft een aantrekkelijke pyramidevorm, die fantastisch aandoet als dichte haag. Bij voorkeur planten in goed gedraineerde, zure grond die vochtig is. Deze coniferensoort is in het voor- en najaar verkrijgbaar als kluit of wortelgoed. In een pot gekweekte soort kan het hele jaar door worden aangeschaft en worden gepoot, zolang het maar niet vriest. 

Ongedierte in de coniferen

Goede verzorging en een juiste standplaats kunnen ziektes en ongedierte voorkomen. De Jeneverbesmineermot is echter een hardnekkig beestje dat als rupsje overwintert in de coniferennaalden. Van half mei tot half juni vliegen de motten rond en gaan ze voor nieuw nageslacht zorgen. Er zijn goede bestrijdingsmiddelen te koop, die de mot de das om doen. 
Zitten er fijne webben tussen de naalden en krijgen de coniferen last van witachtige vlekken? Grote kans dat de haag door groengele en rode mijten zijn aangetast. Ze gedijen vooral bij warm en droog weer. Kijk op de diverse websites welke bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt.

Bron: Woon-Landelijk.nl