De gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna

Een sauna voor thuis koop je niet iedere dag. Dus is het goed om, voordat je een keuze maakt, je te verdiepen in de verschillende soorten sauna’s die er zijn. We kennen natuurlijk allemaal de traditionele Finse sauna. Daarin zorgt de warmte in combinatie met het stoom voor een specifieke saunabeleving. Maar als je niet van die stoom houdt, is er ook een andere optie. Namelijk een infraroodsauna. En behalve dat je niet in een cabine hoeft te zitten die gevuld is met stoom, heeft een infraroodsauna nog meer voordelen.

infrarood sauna

De kenmerken van een infraroodsauna

Infrarood heeft als eigenschap dat het niet de lucht verwarmt, maar de persoon, of het object, dat dicht bij het verwarmingselement in de buurt is. Het voordeel hiervan is dat het dus ook niet onnodig lang duurt voordat de warmte je bereikt. Er is geen lange opwarmtijd nodig als je in de sauna zit. Bovendien komt er geen stoom vrij. Infraroodlicht is onschadelijk, er zijn zelfs een aantal voordelen als je een infraroodsauna kiest. Want behalve dat het aangenaam warm is en je door de snelle opwarming minder energie verbruikt dan bij een sauna op een gewone elektrische kachel, profiteer je nog van andere voordelen.

Ultieme ontspanning in een infraroodsauna

De weldadige warmte van de infraroodsauna werkt natuurlijk al ontspannend. Daarnaast is het ook nog zo dat, doordat je gaat transpireren, de afvalstoffen je lichaam sneller kunnen verlaten. Dit is tot wel 10 keer sneller dan bij een ander type sauna. Het werkt dus als een soort ontgifting. Het lichaam reageert niet alleen op de weldadige temperatuur van de infraroodsauna door te gaan transpireren. Ook andere, minder zichtbare, processen worden gestimuleerd. Zoals de stofwisseling. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een bezoek aan je eigen infraroodsauna zult afvallen. 

Betere bloeddoorstroming

De warme infraroodsauna verbetert de bloeddoorstroming. Je lichaamstemperatuur tijdens een saunabezoek hoger. Als je bijvoorbeeld spierpijn of gewrichtspijnen hebt, zal dit bijdragen aan het herstelproces of aan vermindering van de pijn. Studies hebben zelfs uitgewezen dat mensen met een hoge bloeddruk baat kunnen hebben bij een infraroodsauna. Hier zou al verbetering van de bloeddruk merkbaar zijn bij driewekelijkse sessies van een half uur.

Een saunabezoek is goed voor de huid

Behalve de gezondheidsvoordelen die een infraroodsauna heeft voor het inwendige, zijn er ook voordelen voor de buitenkant van je lichaam. De infraroodverwarming zorgt ervoor dat wonden gemakkelijker genezen en rimpels verminderen. Je huid voelt na een bezoek aan de sauna soepeler en tegelijk steviger. Natuurlijk heeft dit ook te maken met het feit dat je bloeddoorstroming wordt gestimuleerd. Maar het is zeker prettig om te weten dat dat ook aan de buitenkant zichtbaar kan zijn.

Alle voordelen van een sauna aan huis

Nu je alle voordelen van een infraroodsauna weet, wil je die natuurlijk zelf ook ervaren. Met een saunacabine voor thuis is dat gewoon mogelijk. Je kiest voor een infraroodsauna voor bijvoorbeeld twee of vier personen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen zoals rechthoekig of in een hoekmodel. Eventueel kies je voor een model met gekleurde lampen voor extra lichttherapie of een ingebouwde geluidsinstallatie. Zo geniet je optimaal van een sauna in je eigen huis.