De mogelijkheden van een seniorenbed

Wie moeilijker wandelt, gebruikt een wandelstok of een rolator. Wie minder goed begint te zien, koopt een multifocale bril en ook hoorapparaten om nog alle gesprekken goed te kunnen volgen zijn reeds goed ingeburgerd. Maar wie minder goed opstaat, blijft vaak sukkelen met hetzelfde bed als toen hij of zij 20 was. En toch is hier een perfecte oplossing voor: seniorenbedden. In dit artikel gaan we verder in op de verschillende slaaphulpmiddelen voor senioren.

afbeelding-artikel

Seniorenbed of comfortledikant

Een seniorenbed kan je in hoogte verstellen. In ziekenhuizen wordt dit al jaren gebruikt. Vooral de verpleging is er gebaat bij omdat ze hun rug minder belasten. Toch heeft dit voor de patiƫnt ook voordelen: een hoger bed is voor sommigen makkelijker om uit te stappen. Een seniorenbed onderscheidt zich van een ziekenhuisbed omdat het ook erg laag gezet kan worden, wat voor anderen dan weer erg makkelijk kan zijn. Bovendien ziet het bed er zo als een gewoon bed uit. Met een (elektrisch) verstelbare lattenbodem kan u uw benen laten ontspannen of uw rug extra ondersteunen. In de meeste gevallen is een seniorenbed ook wat breder. De meest gangbare matrasmaat is 90 X 200 cm. Een andere, goedkopere oplossing is een comforledikant. Ook dit is vaak breder dan een standaardbed, maar is niet hoogte verstelbaar. Uiteraard kan u door de juiste matraskeuze toch wat spelen met de slaaphoogte.

Matrassen

Zo komen we bij het volgende belangrijke onderdeel: de matras. Voor senioren is de traagschuim matras eigenlijk niet meer weg te denken. De druk wordt veel beter verdeeld waardoor doorligwonden bijna niet meer voorkomen. Een goede slaap zorgt ook voor een meer uitgeslapen gevoel. Dat zorgt ervoor dat u als senior sneller op gang bent en beter herstelt. Traagschuimmatrassen houden de warmte ook veel beter vast: gedaan met de krampen van de kou!

Extra hulpmiddelen

Een bedpapegaai kan zeer handig zijn om beter te kunnen opstaan. U kunt zich er aan optrekken zodat u makkelijker recht kan komen te zitten. Aan de bedpapegaai kan ook een noodknop voorzien worden of gewoon een lichtknop.

Plaatsing van seniorbedden: enkel praktische tips

Zorg voor voldoende ruimte rond uw seniorenbed. Dit is gemakkelijk voor het opmaken en verschonen, maar ook voor het in- en uitstappen heeft u allicht meer ruimte nodig dan in u twintiger jaren.

Lichtknoppen en alarmknoppen moeten goed bereikbaar zijn. Denk hieraan als u uw bed gaat plaatsen. Geen goede oplossing mogelijk zonder ingrijpende verbouwingen? Denk dan terug aan de bedpapegaai die een goede oplossing kan zijn.
Bron:
http://www.matrasshop.com/matrassen/traagschuim/
http://www.matrasshop.com/bedden/seniorenbedden/