De ontwikkeling van glas

Glas wordt voor vele dingen in onze omgeving gebruikt. Als je op dit moment om je heen kijkt, is het dan ook hoogstwaarschijnlijk dat je glas ziet. Glas vindt je op verschillende plekken in je huis doordat het ook verschillende functies heeft. Maar het glas van nu is heel anders dan het eerste glas dat geproduceerd werd. Het heeft zich in de jaren erg ontwikkeld en de verwerking van glas heeft zich ook steeds verder ontwikkeld.

Wanneer glas voor het eerst geproduceerd werd, was het namelijk zo dat er nog helemaal geen grote oppervlaktes gemaakt konden worden. Zo zouden deze meteen breken tijdens het produceren en dat is ook precies de reden waarom er honderden jaren geleden veel glas in lood ramen gemaakt werden. Zo konden er kleine stukjes glas geproduceerd worden als ruit, die dan in het lood geplaatst werden. Zo had je toch een grote ruit, terwijl er maar kleine stukken geproduceerd werden. Glas in lood is tegenwoordig iets wat niet vaak meer gemaakt wordt maar wat veel mensen wel mooi en speciaal vinden. Vroeger werd dit dus helemaal niet zo gemaakt omdat het mooi werd gevonden, maar omdat het noodzakelijk was omdat zij anders geen grote ramen konden maken. Glas in lood kom je veel tegen in oude huizen en kerken.

Grote ramen zijn geliefd omdat er dan veel licht binnenvalt in gebouwen. Daarom hebben veel grote gebouwen ook grote ramen, zodat er veel licht is in het gebouw. Veel licht wordt namelijk als positief beschouwd. Het opnemen van daglicht is ook goed voor de gezondheid en mensen voelen zich fijner wanneer zij in contact zijn met daglicht. Daarnaast zouden de lichten ook aan moeten wanneer er weinig licht is, wat geld kost en slechter is voor het milieu. Ondanks dat we nu wel grote oppervlaktes glas kunnen produceren, is glas nog steeds breekbaar en gebeurd het nog wel eens dat er glasschade optreed. Gelukkig is glas repareren tegenwoordig ook een stuk makkelijker dan vroeger. Nu is glas erg snel gerepareerd door bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Waar vroeger het glas niet gerepareerd kon worden en er een hele nieuwe ruit geplaatst moet worden, is het repareren van ruiten tegenwoordig erg snel gebeurd en zal je niet lang last hebben van de ruitschade.