De perfecte slaapkamer

De slaapkamer is de ruimte in huis waar je het merendeel van je tijd doorbrengt. Je wilt natuurlijk dat je slaapkamer de omgeving is om zoveel mogelijk tot rust te komen en om op te laden voor de volgende dag. Wist je dat er meerdere factoren in de slaapkamer zijn die je slaap kunnen beïnvloeden? Lees hier meer over in dit artikel.

Ga voor een rustgevende kleur

Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk slaapt, is het belangrijk om voor een rustige kleur te kiezen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de beste kleur voor je slaapkamer de kleur blauw is. Mensen die slapen in een blauwe slaapkamer slapen het langst en worden uitgerust wakker. Voorzie daarom niet alleen je muren, maar bijvoorbeeld ook je meubels van een blauw kleurtje. Ben je niet zo’n schilder? Schakel een goedkope schilder in voor dit project en combineer het schilderen van je muren en je meubels, zo bespaar je op de prijs van je schilderwerk.

Heerlijkwonen - Perfecte slaapkamer 1 (1)

Zorg voor goede verduistering

Onderdeel van een goede nachtrust is dat het goed donker is in je slaapkamer. Daarom is het van belang dat je kiest voor goede verduistering. Dunne gordijnen zijn vaak heel mooi, maar laten veel licht door. Als je niet voor dikkere gordijnen wil gaan, kan je ervoor kiezen om rolgordijnen achter je dunne gordijnen te plaatsen. Zo geniet je van het uiterlijk van je gordijnen, maar is je slaapkamer wel goed donker te maken.

Heerlijkwonen - Perfecte slaapkamer 2 (1)

Reguleer de temperatuur en luchtkwaliteit

Wist je dat je in een koele slaapkamer beter slaapt dan in een warme? Zorg er daarom voor dat je regelmatig je raam op een kiertje zet. De perfecte temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen de 15 en 18 graden. Het goed ventileren is niet alleen goed voor de temperatuur, maar het zorgt er ook voor dat de luchtkwaliteit in je slaapkamer beter is. Bij te vochtige lucht loop je risico op schimmelvorming in je matras en voelt je nachtkleding klam aan. Als de lucht te droog is, krijg je last van een droge mond en huid. Door je slaapkamer minimaal 20 minuten per dag te ventileren, reguleer je de temperatuur en de luchtkwaliteit.

Voorkom afleiding zoveel mogelijk

Hoewel het heerlijk is om in bed nog even je televisieprogramma af te kijken, is dit niet bevorderlijk voor je nachtrust. Ook rommel in de slaapkamer zorgt voor onnodige afleiding en is van invloed op je slaap. Probeer afleidingen dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Televisie kijken kan je net zo goed op de bank, zodat als je naar bed gaat je ook daadwerkelijk gaat slapen. Probeer je slaapkamer opgeruimd te houden en er zo min mogelijk spullen te bewaren.