Een WTW-filter vervangen: hoe doe je dit precies?

WTW-filters tijdig vervangen is belangrijk

Als je thuis of in jouw bedrijf een warmte terugwin-installatie (WTW) hebt als ventilatiesysteem, dan is het geregeld vervangen en reinigen van WTW-filters van groot belang om de installatie in mechanisch opzicht goed te laten functioneren. WTW-installaties met schone filters verbruiken minder energie, winnen meer warmte terug en gaan langer mee. Daarnaast dienen WTW-filters vervangen te worden om de lucht in het betreffende pand zo zuiver mogelijk te houden. Gebeurt dit niet, dan kan de luchtkwaliteit dusdanig verslechteren dat er gezondheidsklachten optreden als allergieƫn, astma en andere klachten. Reden genoeg dus om tijdig de WTW-filters te vervangen. Maar wanneer doe je dit en hoe pak je het vervangen van WTW-filter professioneel aan?

Wanneer is vervanging van de filters nodig?

Het omruilen van WTW-filters voor nieuw exemplaren is nodig wanneer de filters niet wit meer zijn, maar een donkergrijze of een zwarte kleur hebben. Dit betekent dat de filters volledig zijn verzadigd met stof en vuil, en niet mer afdoende hun werk kunnen doen. Zorg daarom dat je grijskleurige of zwarte filters snel vervangt! Doorgaans dienen WTW-filters om de drie tot zes maanden vervangen te worden. Dus zo’n twee tot vier keer per jaar.

Hoe verwijder ik het oude WTW-filter?

Bij vervanging is de eerste stap om de handleiding van de WTW-installatie goed door te lezen. Hierin staat precies vermeld hoe je het filter dient te vervangen. Zorg er vervolgens voor dat de stekker uit het stopcontact gehaald wordt. Zo verzeker je jezelf van een veilige manier van werken, zonder risico’s op elektrocutie of kortsluiting. Trek vervolgens de vervuilde filters voorzichtig uit de schaft van het ventilatiesysteem. De vieze WTW-filters kun je gewoon in de vuilnisbak gooien: die kunnen met het normale huisafval mee.

Het plaatsen van een schone filter

Verwijder de verpakking van de nieuwe WTW filter en schuif het filter rond het frame van metaal. Totdat ze goed in de WTW-unitzitten. Hierna kan de stekker opnieuw in het stopcontact gedaan worden. Vervolgens start de installatie weer op en komt er weer frisse lucht uw woning of bedrijfspand binnen. Controleer na drie tot vier maanden opnieuw de filters en doorloop opnieuw het bovengenoemde stappenplan. Je ziet het: een WTW-filter vervangen is niet zo ingewikkeld als veel mensen denken.