Onderhoud van houten balken in huis

Heb jij ook van die schitterende houten balken in je huis? Ze zorgen meteen voor karakter en sfeer in je woning. Houten balken hebben wel enig onderhoud nodig om ze ook zo mooi te houden. Volg de stappen hieronder en zorg dat jouw balken prachtig blijven.

houten balken

Wat voor hout?

Ieder type hout vraagt om ander onderhoud. Het is dus belangrijk om er eerst achter te komen van wat voor soort hout jouw balken gemaakt zijn. Let hierbij bijvoorbeeld op de kleur, de nerf en structuur van het hout. Kom je er zelf niet uit, schakel dan een expert in. Je wilt tenslotte dat je houten balken mooi blijven en geen schade toebrengen.

Is er schade aan de balken?

Controleer de balken goed op eventuele schade, bijvoorbeeld door houtwormen of lekkage. Voor iedere vorm van schade is een passende oplossing en schakel desnoods een expert in om de schade te herstellen. Daarnaast is voorkomen natuurlijk beter dan genezen, dus loop regelmatig je houten balken na op schade.

Schoonmaken van de balken

De houten balken in je huis blijven mooier als je ze regelmatig schoonmaakt. Neem ze even mee als je aan het stoffen bent en verwijder oppervlakkig vuil af en toe met een beetje water en een scheutje ammoniak. Gebruik vooral niet te veel water, daar worden je balken niet blij van. Vul, als je toch bezig bent, meteen eventuele gaten en scheuren op. De voorkeur heeft om dit met natuurlijke producten als hars of een speciale plamuur te doen. Behandel vervolgens nog de balken tegen houtworm, rot en schimmel, zodat je hier in de toekomst geen last van krijgt.

Finishing touch

Is eventuele schade aan je balken hersteld, zijn ze lekker schoon en behandeld tegen houtworm, rot en schimmel? Dan is het tijd voor de ‘finishing touch’, namelijk het verven van de balken of de balken beitsen of behandelen met olie. Kies je voor verven? Dat kun je het beste doen met een milieuvriendelijke verf op waterbasis. Als je kiest voor olie, is lijnzaadolie een goede keus.

Na het doorlopen van deze stappen kun je weer jaren van jouw prachtige houten balken genieten!