ENERGIE BESPAREN ZONDER SFEER TE VERLIEZEN

Steeds meer mensen besluiten om energiezuiniger te gaan leven. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze eigen portemonnee. Door de komst van talloze nieuwe elektronische apparaten is ons leven er zeker makkelijker op geworden, maar stiekem ook een stukje duurder. Wist je dat er ook een heleboel verschil zit in de tarieven van verschillende energieleveranciers? Het is raadzaam om eens in de zoveel tijd energie te vergelijken bij een bekende vergelijkingssite. Overstappen van leverancier kan je soms wel honderden euro’s per jaar schelen. Als je bezig bent met energiezuiniger leven, zal je je waarschijnlijk direct richten op de kleine dingen. De verwarming lager zetten en de lampen vaker uitzetten zijn slechts enkele tips op een enorme lijst. Toch zijn dit ook de dingen die sfeer brengen in je woning. Wij zochten uit hoe je de sfeer in je huis kunt behouden én tegelijkertijd energie kunt besparen.  

Slimmer omgaan met verlichting

Misschien ben je al tijden over op groene energie, maar blijft je energieverbruik extreem hoog. Daar is zeker wat aan te doen en dat hoeft helemaal niet te kosten te gaan van de gezelligheid in huis. Als je slim omgaat met de verlichting en gebruikt maakt van de volgende tips is het enorm makkelijk om meer te besparen op je energieverbruik en daarmee ook de CO2 uitstoot van je woning te verminderen.

  • Zorg dat je alle gloeilampen in huis vervangt voor spaar- of ledlampen. Wist je dat deze tot wel 5x minder stroom verbruiken en ook nog eens een stuk langer meegaan? De aanschafkosten liggen iets hoger, maar door de langere levensduur haal je dit geld er gemakkelijk uit.

  • Maak je woning zo licht mogelijk! Gebruik bijvoorbeeld rolgordijnen om privacy in de kamer te brengen en toch nog een stukje licht te laten doordringen. Doe je gordijnen open en haal voorwerpen voor de ramen weg. Zo geniet je zo lang mogelijk van het (gratis) zonlicht.

  • Wil je meer gezelligheid in de kamer brengen? Zorg er dan voor dat alle muren lekker licht zijn. Gebruik bijvoorbeeld wit of pasteltinten om een gezellige sfeer te creëren. Daarnaast weerkaatsen de lichte muren ook nog eens het zonlicht, waardoor je minder snel je lampen aan hoeft te doen! Een win-win situatie dus.

  • Plaats lampen met bewegingssensor of zorg dat je alle lampen direct uitzet als je een ruimte verlaat. Dit kan je op jaarbasis al snel tientallen euro’s schelen!

Tuinverlichting: een onverwachte kostenpost

Veel mensen staan niet stil bij hun tuinverlichting. Toch is dat ook een enorme energieslurper voor veel gezinnen. Niet door de verlichting zelf, maar wel door het gebruik ervan. Zo vergeten veel mensen de verlichting tijdig uit te zetten, zodat het vervolgens de gehele dag brandt. Hoe je dit kunt voorkomen? Zorg dat je een tijdschakelaar op de tuinverlichting zet, zodat de lampen altijd op een specifiek tijdstip aan- en uitgaan. Dit kan ook bijdragen aan extra veiligheid in en om je woning. Inbrekers zullen minder snel toeslaan als er licht brandt in een woning, dat scheelt weer gedoe met je inboedelverzekering kan je ervoor kiezen om tuinverlichting op zonne-energie te kopen. Deze verbruiken enkel het beetje energie dat ze op de dag hebben opgewekt. Ze zijn tevens vrijwel overal verkrijgbaar.