Gras in het najaar zaaien

Heb je het idee om in het najaar gras te gaan zaaien? Dan heb je de perfecte tijd van het jaar uitgekozen! Het najaar heeft namelijk de ideale omstandigheden om gras te laten groeien. Denk aan de juiste temperatuur, af en toe regen en in de grond is het nog warm genoeg voor de zaadjes om te gaan kiemen. In dit artikel gaan we je meer uitleggen over het zaaien van gras in het najaar, blijf dus vooral verder lezen!

Wanneer in het najaar kan je het beste gras zaaien?

Het najaar heeft natuurlijk meerdere maanden, je kan het beste gras gaan zaaien in september of oktober. Tijdens deze twee maanden zijn de temperaturen niet meer zo hoog en hoef je niet veel met water te gaan sproeien. Onder de juiste omstandigheden, kan het zijn dat je al een mooie grasmat in de winter hebt en die je zelfs al een keer hebt gemaaid. Heb je in de maand november meer tijd om gras te zaaien? Wanneer het boven de 10 graden blijft, dan is het nog mogelijk om gras te zaaien. Anders gaan de zaadjes niet kiemen en heb je geen mooie grasveld in de winter of lente. Het is ook belangrijk om vogels weg te houden, die zijn namelijk dol op graszaadjes.

Wat is de reden dat je gras moet gaan zaaien in het najaar?

Natuurlijk kan je ook gewoon een grasmat laten leggen, dat kan je in principe heel het jaar door doen. Alleen zijn grasmatten wel duurder en gaat het je veel meer werkuren kosten dan het zaaien van graszaadjes. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je het beste kan gaan zaaien in het najaar. Blijf vooral verder lezen, want er is nog een ander voordeel voor het zaaien van gras in het najaar.

De perfecte warmte

Voor graszaadjes is het van groot belang dat ze gaan kiemen, dit kan alleen met de ideale temperatuur. In het najaar is de kans het grootst dat je die gaat treffen en er is dan sprake van meer vochtigheid. Hierdoor hoef je minder vaak met de tuinslang je veld te gaan besproeien en zullen je graszaadjes niet uit gaan drogen. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat het te koud is voor de zaadjes in de grond, het is namelijk in de meeste gevallen nog warm genoeg in de grond.

Weinig last van onkruid

Dit is een groot voordeel van het gras zaaien in het najaar, er groeit namelijk veel minder snel onkruid op je veld, dan dat je bijvoorbeeld in het voorjaar gaat zaaien. Mocht je toch in het voorjaar gras gaan zaaien, dan moet je er rekening mee houden dat je de eerste paar keer flink het gras gaat moeten maaien. Uiteindelijk zal het onkruid voor een groot gedeelte bestreden zijn, maar al dat werk kan je het beste voorkomen door in het najaar gras te gaan zaaien. Je creëert dan ook de ideale omgeving voor je gras om te groeien.