Waarom een mantelzorgwoning vele voordelen heeft

Mantelzorg wordt steeds populairder. Waar er een tijd was dat mensen die hulpbehoevend werden meestal naar een verzorgingshuis gingen, zien we nu dat er steeds meer ‚mantelzorg oplossingen’ worden bedacht. Op die manier komt degene die hulp nodig heeft dicht bij degene te wonen die de hulp gaat geven, of andersom uiteraard. Dan kan een mantelzorg woning de uitkomst zijn. Je hebt dan namelijk ieder je eigen woning, maar bent altijd dichtbij voor de zorg of in het geval er iets gebeurd. Wil je weten hoe dit precies werkt en wat de voordelen van een dergelijke mantelzorg zijn, lees dan verder.

mantelzorgwoning

Niet ver te reizen om zorg te kunnen bieden

Een mantelzorgwoning laat je plaatsen bij of aan je huis. Je moet daar dan natuurlijk wel de ruimte voor hebben, maar als je die hebt is het grote voordeel dat je niet ver hoeft te reizen. Aangezien zorg vaak intensief kan zijn, is het grote voordeel van een dergelijke mantelzorgwoning dat je in enkele seconden de zorg kunt geven die nodig is. Daarnaast ben je dus niet veel tijd kwijt om op de plek te komen. 

Veel verschillende opties voor mantelzorg woningen

Er zijn allerlei oplossingen voor een mantelzorgwoning te bedenken, dit hoeft namelijk niet per se een aanbouw aan je huis te zijn. Dit type woningen zijn er namelijk in allerlei maten en vormen, zo heb je mantelzorg chalets op de markt, maar ook mantelzorg stacaravans. De aanbieders van dergelijke woningen hebben vaak veel ervaring en kunnen je goed helpen bij het maken van de juiste keuze, daarnaast verzorgen zij ook het vervoer van de woning naar de locatie.

Woning die optimaal is ingericht voor zorgbehoevenden

Mantelzorg woningen zijn ingericht op die zorg. Zo wordt er gedacht aan een ingang die geschikt is voor bijvoorbeeld rolstoelen en rollators. Ook is zowel de bad- als slaapkamer op een juiste manier ingedeeld. Deze ruimtes zijn geschikt gemaakt voor mensen met een rolstoel of rollator. Geen ingewikkelde constructies, maar juist ruim en praktisch.

Geen vergunning nodig, wel melden

Voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein heb je geen vergunningen nodig. Er moet wel een melding gemaakt worden bij de gemeente waarbij de zorgbehoefte wordt verzorgd. De mantelzorgwoning mag enkel bewoond worden door één huishouden, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent. Je kunt er dus ook voor kiezen om degene die de zorg nodig heeft in de eigen woning te laten blijven en zelf in een mantelzorgwoning te gaan wonen.