Het huis schilderen

Iedereen krijgt er op een gegeven moment mee te maken, het schilderen van het huis binnen en/of buiten. In het ouderlijk huis krijgen kinderen er al vroeg mee te maken als vader de kozijnen, een kast of de dakgoot gaat schilderen. Een huis schilderen wordt niet alleen gedaan om het een en ander er mooier uit te laten zien, maar het is ook het behoud van het materiaal. Denk aan een schutting die goed in de beits wordt gezet om houtrot en schimmel tegen te gaan. Hout wordt door verf of lak beschermd en gaat daardoor langer mee. Vaak zien we bij woningen met achterstallig onderhoud dat de verf bladdert en dat het hout eronder is gaan rotten. En dan is het vervangen van bijvoorbeeld een dakgoot of raamkozijn natuurlijk veel duurder dan het goed in de verf zetten van de buitenboel.

huis schilderen

Voor het schilderen ondergrond goed schuren

Als we gaan verven op hout dat al geschilderd is moeten we eerst de ondergrond goed schuren. Dat hoeft niet meteen met grof schuurpapier te gebeuren. Sterker nog, het is beter om het hout mooi licht op te schuren met fijn schuurpapier, het gaat er eigenlijk om dat het hout een beetje ruw wordt gemaakt, zodat de verf er goed op blijft zitten als er geschilderd gaat worden. Het schuren kan met de hand gebeuren of met een schuurmachine. Bij grotere oppervlakken is een schuurmachine aan te raden omdat het werk dan aanzienlijk sneller gaat. Bij een bouwmarkt zoals de Gamma of de Praxis kunt u zowel schuurpapier, een schuurblokje voor als u met de hand gaat schuren, en een schuurmachine kopen. Meestal is schuurpapier in drie soorten verkrijgbaar, fijn, middel en grof. Schuurmachines zijn uiteraard ook in diverse soorten en prijsklassen verkrijgbaar. Voor schuurmachine is een apart formaat schuurpapier verkrijgbaar dat met een soort klemmen op het apparaat kan worden bevestigd.

Grondverf aanbrengen

Vervolgens als het schuurwerk achter de rug is en de ondergrond is afgenomen met bijvoorbeeld verdund ammoniak, dan kan er de eerste laag verf worden aangebracht. Om de definitieve verf goed te laten dekken wordt er meestal eerst grondverf aangebracht. Grondverf kan met een gewone kwast worden aangebracht.

Verflaag aanbrengen

Uiteindelijk wordt de definitieve verf aangebracht in een of twee lagen. Zorg ervoor dat de grondverf goed droog is voordat u met schilderen begint. Tegenwoordig is verf ook op waterbasis verkrijgbaar zodat u na het schilderen uw kwast of verfroller gewoon met wat warm water kan reinigen. Wel zo makkelijk en natuurlijk minder belastend voor het milieu dan verf op terpentinebasis.

Precies werkje

Zelf aan de slag gaan met de verf en kwasten kan op zich een leuk klusje zijn, maar vergis je niet! Het is echt een kunst om het goed te doen. Denk bijvoorbeeld aan een trap waar je om de trapmatten en plintjes heen moet schilderen, of aan de hoekjes in het kozijn. Je wilt ook niet dat je straks naar je mooie meesterwerk kijkt en ziet dat de verf is opgedroogd met druppels erin. Onderschat dit precieze werkje dus zeker niet!

Save