Hoe worden dakpannen eigenlijk vervangen?

Als het gaat om het onderhoud van je dak, is het soms noodzakelijk om je dakpannen te vervangen. Maar hoe worden deze dakpannen eigenlijk vervangen? In deze blog gaan we dieper in op de kosten en valkuilen, welke soorten dakpannen er bestaan en hoe je precies je dakpannen kunt vervangen.

Hoe worden dakpannen vervangen?

Als je dakpannen wil vervangen, moet je eerst het dak ontdoen van al het oude materiaal. Dit kan met een hamer of een sloophamer. Vervolgens moet je de nieuwe dakpanneplaten vastzetten met behulp van speciale lijm of schroeven. Als laatste moet je ervoor zorgen dat de pannen goed vastzitten door ze te bevestigen met stripjes tegenkrachtband of iets dergelijks. 

Om ervoor te zorgen dat je dakpannen goed hun werk doen, moet je ze regelmatig inspecteren en eventueel repareren of vervangen. Dit is vooral belangrijk als het gaat om oudere pannen die kwetsbaar zijn voor schade. Als je twijfelt, raadpleeg dan een professionele dakdekker om te helpen met de vervanging van de pannen.

Wat kost het vervangen van dakpannen?

Dakpannen worden meestal vervangen wanneer er beschadigingen aan zijn ontstaan. Deze beschadigingen kunnen ontstaan door weersomstandigheden, zoals regen of hagel, of door het gewicht van iets dat op de pannen is beland. Het vervangen van dakpannen is niet eenvoudig en daarom kost het ook wat geld. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor het vervangen van dakpannen.

De exacte kosten van het vervangen van dakpannen zal afhangen van een aantal factoren zoals de grootte en het type dakpannen, het aantal pannen dat moet worden vervangen, de locatie en de arbeidskosten. De prijs kan variëren van €15 tot €50 per m² voor algemene dakbedekking. Voor speciale materialen, zoals leisteen of koper, kan de prijs oplopen tot ongeveer €200 per m².

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakpannen, zoals asbestos, golfplaten en pannen met een keramische coating. Asbestdakpannen worden het meest vervangen door andere soorten dakpannen vanwege de gezondheidsrisico’s die ze kunnen opleveren. Golfplaten zijn minder populair dan andere soorten dakbedekking, maar ze bieden wel een goede bescherming tegen weersinvloeden. Pannendaken met een keramische coating zijn relatief nieuw en worden steeds vaker gebruikt vanwege hun duurzaamheid en esthetische waarde.

Lees meer over het vervangen van dakpannen op Dedakspecialist.