Heb je last van vocht in huis? Dat is erg vervelend! Vocht in huis beschadigd je woning en is slecht voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Daarvoor is het noodzakelijk om te achterhalen met welk vochtprobleem je te maken hebt. Ieder vochtprobleem vereist namelijk een specifieke oplossing. In deze blog lees je meer over de soorten vochtproblemen en de oplossingen.
Welke soorten vochtproblemen zijn er?
Je kunt last hebben van verschillende soorten vochtproblemen. Hieronder leggen we de meest voorkomende uit.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door een poreuze gevel, waardoor regenwater naar binnen trekt. Dit veroorzaakt vochtplekken op de binnenmuur waarop schimmel ontstaat. De vochtplekken kunnen zich overal op de muur bevinden.
Optrekkend vocht
Optrekkend vocht wordt ook wel opstijgend vocht genoemd. Dit wordt veroorzaakt door grondwater wat via de muur omhoog trekt. De vochtplekken zijn daarom vaak ook zichtbaar tot 1.20 cm boven de grond.
Condensatievocht
Condensatievocht is in iedere woning te vinden: het ontstaat door verschillende huishoudelijke taken en wordt daarom ook wel leefvocht genoemd. Condensatievocht wordt pas een probleem bij gebrek aan ventilatie. Dit type vochtprobleem herken je aan beslagen ramen en waterdruppels aan het plafond.
Vocht in huis bestrijden: de oplossingen
Zoals we al eerder in deze blog benoemd hebben, is het erg belangrijk om vooraf zeker te weten met welk vochtprobleem je te maken hebt. Ieder vochtprobleem vereist een eigen aanpak, en wanneer je niet de juiste vochtdiagnose hebt gesteld kun je de schade hier alleen maar mee vergroten.
Vosec.be raadt daarom aan om eerst een vochtspecialist in te schakelen die de juiste diagnose voor je stelt. Samen kun je vervolgens op zoek gaan naar de juiste oplossing.
Doorslaand vocht bestrijden
Heb je last van doorslaand vocht? Dan kun je ervoor kiezen om de muren te impregneren. De buitenmuur wordt dan behandeld met impregneermiddel, wat diep tot in de muur doordringt. Hierdoor wordt de buitenmuur waterdicht gemaakt.
Een andere optie is kiezen voor nieuwe gevelbekleding. Dit wordt over de huidige gevel heen geplaatst. Let er wel op dat je hier een vergunning voor nodig hebt, je verandert namelijk de aanblik van je woning.
Optrekkend vocht bestrijden
Wanneer je last hebt van optrekkend vocht kun je kiezen uit de volgende bestrijdingsmethodes:
- Injecteren: door middel van kleine boorgaten in de muur wordt er een vochtwerend middel in de muur gespoten. Dit verspreidt zich vervolgens door de muur en vormt zo een horizontale vocht kering.
- Onderkappen: wanneer je kiest voor onderkappen, wordt er een gleuf in de muur gefreesd. Het kan ook gebeuren dat er een rij bakstenen wordt verwijderd. In deze gleuf wordt een kunststof middel aangebracht, welke voorkomt dat grondwater omhoog kan trekken.
- Carebrick systeem: tot slot kun je kiezen voor een carebrick systeem. Hierbij worden er keramische kokers in de buitenmuur geplaatst, met 50 cm afstand. In de kokers is sprake van luchtdoorstroming, waardoor er verdamping in werk wordt gezet. Het water wat in de muur zit wordt zo naar buiten afgevoerd.
Condensatievocht bestrijden
Problemen met condensatievocht ontstaan bij gebrek aan ventilatie. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de oude, vochtige lucht wordt afgevoerd en vervangen door schone, droge lucht. Ventileren kan op twee manieren: je kunt zelf zorgen voor natuurlijke ventilatie, of je laat een mechanisch ventilatiesysteem installeren.
Natuurlijke ventilatie houdt in dat je ventilatieroosters altijd open laat staan en daarnaast nog minimaal 15 minuten per dag alle ramen en deuren open zet.
Wanneer dit geen optie is, past een mechanisch ventilatiesysteem beter bij je. Dit systeem zorgt voor een continue frisse lucht door middel van roosters in muren.