Je erfafscheiding: standaard of eigen creatie?

‘Een erfafscheiding is een constructie om de grens met bijvoorbeeld de buren aan te geven.’ Tot zover Wiki. Over deze ‘constructie’ willen we het in dit artikel even wat uitgebreider hebben. Schuttingen bestaan er in alle vormen en soorten. Maar denk eraan: elke schutting, in welke vorm ook, bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je tuin. Jij bent de grote speler in het creëren van sfeer in je tuin. Sta eens stil bij je schutting en onderwerp ze aan je kritische oog. Wij hebben een aantal tips verzameld om jou hierbij te helpen.

schutting

Bepaal zelf het materiaalhouten schutting

Je erfafscheiding dient ervoor een eigendom af te bakenen. Maar daarom hoeven schuttingen nog niet saai te zijn, toch? Geef ze jouw eigen look en stijl en geniet van je mooie creatie. Bedenk eerst in welk materiaal je je schutting wilt. Ga je voor een haag, een combinatie van tuindraad en klimplanten, een volledig gesloten houten schutting? Of ga je voor een erfafscheiding die jouw creativiteit weergeeft? Ga op internet op zoek naar foto’s of laat je adviseren door een professional. Stel een soort van moodboard op: welke sfeer wil jij in je tuin creëren?

Veel of weinig inkijk?

Het ontwerp van je erfafscheiding is afhankelijk van hoeveel inkijk je wilt of net niet wilt. Wil je volledig privé zitten of wil je toch nog een bepaalde kijk op de omgeving hebben? Zo heb je keuze tussen volledig gesloten schuttingen, schuttingen met open vlakken, een erfafscheiding in bamboe of riet, geweven takken, steenkorven, een haag, een muur van treinbielzen en ga zo maar door. Je budget, je eigen smaak, de mogelijkheden die je tuin bieden en de stijl die je aan je schutting wilt geven, bepalen welke opstelling jij voor je afsluiting kiest. Je mag hierbij gerust creatief te werk gaan. Beter een originele erfafscheiding dan de zoveelste standaard schutting, toch?

schutting kopen

Overleg en overweeg

Bij schuttingen tussen twee percelen is het altijd nutting om met je buur te gaan overleggen. Misschien wil hij wel in de kosten delen of heeft hij andere (leukere of meer originele) ideeën dan jij zelf? Overleg ook met je gezinsleden. Want ook zij zullen van je mooie schutting willen genieten.