Meterkast

Wilt u de meterkast uitbreiden met nieuwe stoppen? Of wilt u de meterkast vervangen? Voordat u dit kunt (laten) doen heeft u eerst achtergrondinformatie nodig.

Hoofschakelaar

De meeste groepenkasten hebben een hoofdschakelaar. Dit is ideaal als u met stroom werkt, want dan kunt u deze schakelaar omzetten. Op deze manier stopt de stroomtoevoer, waardoor u veilig aan de slag kunt. In bepaalde situaties is het verplicht om een hoofdschakelaar te hebben

  • :
    1 fase groepenkast zonder aardlekschakelaar met meer dan zes groepen;
    1 fase groepenkast met meer dan twee aardlekken
    3 fase groepenkast

.

Extra beveiliging

De aardlekschakelaar in de groepenkast is een extra beveiliging. Als er een fout optreedt met de stroom, gaat deze schakelaar direct uit. Als u nu een groepenkast wilt aanschaffen, dan bent u verplicht om minimaal twee aardlekken te hebben. Er mogen maximaal vier groepen van 16 ampère worden aangesloten op één aardlekschakelaar van 30mA.

Installatieautomaat

Een installatieautomaat wordt ook wel een groep genoemd. Deze zorgt voor beveiliging bij kortsluiting en overbelasting. Overbelasting betekent dat de stroomvraag van de apparaten op de groep te groot is.
De meeste groepen zijn 16 ampère. De maximale belasting = aantal ampère * 230 volt. Bij een automaat van 16 ampère is de maximale belasting dus 16* 230 = 3680 Watt. Op elektrische apparaten staat het vermogen dat nodig is. Zo kunt u zelf berekenen welke apparaten er op 1-groepen kunnen.

Uitbreiden meterkast

Stel u plaatst een nieuwe keuken, dan kan het zijn dat de nieuwe apparatuur op een aparte groep moet worden aangesloten (bijvoorbeeld bij een vaatwasser of oven). Deze apparaten vragen namelijk veel stroom. In de meterkast kunt u kijken of er ruimte is om uit te breiden. Als u vier installatieautomaten en twee aardlekschakelaars heeft, kunnen er nog maximaal vier automaten bij worden geplaatst.

Meterkast vervangen

Als u een oude woning koopt uit bijvoorbeeld 1900, dan komt het nog wel eens voor dat de meterkast niet meer van deze tijd is en aan vervanging toe is. Het vervangen van een meterkast is een klus die u door Elektricienperfect kunt laten uitvoeren! Dan bent u verzekerd van een veilige installatie en de juiste groepen. Er wordt afgeraden om er zelf mee aan de slag te gaan! Als u het wel zelf installeert en er komt brand, dan loopt u het risico dat de verzekering niet uitkeert. De verzekering redeneert dan vanuit het oogpunt dat u bewust een risico heeft genomen door het zelf te installeren in plaats van door een professional van Elektricienperfect.
Wilt u uw meterkast vervangen, uitbreiden of wilt u iets anders op het gebied van elektriciteit, neem dan contact op met Elektricienperfect!