Op zoek naar een nieuw hoofdkussen?

Hoe tevreden ben jij met je hoofdkussen? We brengen gemiddeld een derde van ons leven door in bed. We slapen iedere nacht op ons kussen, maar vervang je deze wel regelmatig? Waar sommige kussens elke anderhalf jaar vervangen moeten worden, gaan andere kussens tot wel 5 jaar mee. Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je spieren ’s nachts kunnen ontspannen, zodat je ’s ochtends uitgerust wakker wordt. Anderzijds zorgt een slecht kussen er voor dat je ’s ochtends wakker wordt met pijn in je nek, wat natuurlijk geen fijn begin is van je dag. Het is dus erg belangrijk om een fijn kussen te hebben die jouw nek voldoende steun geeft, zodat je ruggenwervel in een horizontale lijn ligt.

lekker slapen

Tijd om jouw hoofdkussen te vervangen?

Vraag je je af of het tijd is om jouw hoofdkussen  te vervangen? Wist je dat je je gemiddeld 40 keer omdraait in je slaap? Het is dus belangrijk dat jouw kussen zich naar je hoofd vormt zodat je genoeg ondersteuning hebt. Dit test je door jouw kussen dubbel te vouwen en weer terug te vouwen. Blijft de vouw zitten, of springt het snel weer in vorm? Wanneer de vouw blijft zitten, weet je dat je hoofdkussen toe is aan vervanging. Elk kussen heeft een bepaalde levensduur. Na deze tijd verliest het materiaal aan stevigheid en is jouw hoofdkussen aan vervanging toe.

Hoe hygiënisch is jouw kussen?

Elke nacht verliezen we dode huidcellen. Onze huid vernieuwt zich constant, dus dit is normaal. Aangezien we met ons gezicht op het kussen liggen en bewegen, laten we dode huidcellen achter op het kussen. Dit klinkt niet zo fris, maar vandaar is het ook van belang je kussensloop regelmatig te wassen. Wanneer je regelmatig met nat haar gaat slapen of er veel vocht in de ruimte is, kan dit ook in je hoofdkussen gaan zitten. Dit vocht kan zich omzetten in schimmel. Schimmel is erg schadelijk en kan de luchtwegen beïnvloeden zodat je er ziek van kan worden. Controleer je kussen dus regelmatig op nare geurtjes of schimmel vorming. Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt, let dan ook op het soort vulmateriaal wat je kiest. Bepaalde materialen zijn gevoeliger voor huisstofmijt.

Hoe vind je het juiste hoofdkussen?

Wanneer je op zoek bent naar het juiste en de beste hoofdkussens, dan is er genoeg te kiezen. Zo heb je al een kussen voor een paar tientjes, of kan je een flinke investering doen door een kussen van honderden euro’s aan te schaffen. Het soort vulmateriaal is daarnaast van invloed op hoe je kussen ligt. Je hoofd zakt bijvoorbeeld weg in een donskussen, maar een latex geeft je hoofd veel stevigheid. Voor de ene persoon is dit juist prettig, waar het voor de andere persoon een nadeel is. Ook je slaaphouding is van belang voor het vinden van het juiste kussen. Zo hebben zijslapers een hoofdkussen nodig met meer volume dan een buikslaper nodig heeft. Welk kussen bij jou past, is dus afhankelijk van jouw slaaphouding en persoonlijke voorkeur.