Stoel onderhoud is afhankelijk van de stof

Waar je zit wordt gemorst. Is het niet aan de eettafel dan wel rond de salontafel. De vloer wordt er niet schoner van maar bijna net zo vaak wordt er ook een zetel besmeurd. En ook al ga je nooit op een bepaalde stoel zitten, dan nog grijpt de tand des tijds zich erin rond. En die begint met het verstoffen van je zetel. Kortom, alles dat mooi en nieuw is, draagt het gevaar in zich om te vervuilen, te verkleuren en minder goed te tonen. 

Kunststof

Heb je kunststof stoelen? Dan heb je ideale zetels want daarmee kan weinig misgaan. Morsen met eten en drinken vergt alleen een sopje met wat allesreiniger of soda. Met een kleine doek poets je de onrechtmatigheden snel en goed weer weg. Als je een schuursponsje inzet voor het reinigingswerk, werk dan wel met de zachte kant daarvan tegen de kunststof. Anders krijgen je stoelen een bepaalde dofheid. Te agressieve schoonmaakspullen zijn ook taboe want daardoor kunnen rare vlekken gaan ‘ademen’ in de kunststof. Spuiten onder druk is ook geen goed idee. Je hebt dan wel snel alle troep van de stoelen, maar het kunststof wordt van spuiten wat ruwer aan het oppervlak. Bij volgende morsbeurten gaan restjes eten en drinken zich dan meteen beter hechten aan de kunststof.

Velvet stoel

Velvet is vreemd genoeg vrij onderhoudsvrij. In die zin lijkt velvet in het geheel niet op leer. Het enige waar velvet zo nu en dan om vraagt is een zachte stofzuigermond. Afnemen met een stofzuiger werkt heel goed bij velvet. Je kunt ze gewoon even meenemen als je toch de vloer aan het zuigen bent. Raak vooral de hoekjes goed en de randen. Waar de zitting overgaat in de rugleuning heb je de meeste kans vuil en etensresten aan te treffen. Gebruik ook het juiste hulpmiddel voor de stofzuigermond.

Stoel van leer

Bij een leren stoel wordt het onderhoud iets complexer. Leer is een prachtig materiaal maar heeft best wel onderhoud nodig. Het is per definitie een natuurproduct dus je ontkomt niet aan onregelmatigheden in de loop van de tijd. Die onregelmatigheden geven natuurlijk wel karakter en patina aan je meubels. Sommigen vinden juist dat prachtig en anderen willen het zoveel mogelijk voorkomen. In elk geval: onderhoud je je leren stoelen goed, dan voorkom je nog niet de veranderingen in het materiaal. Bij leer is onderhoud ook de plek waar je de zetel hebt staan. Dat klinkt gek maar een leren stoel die altijd in direct zonlicht staat of heel dicht tegen een radiator gaat daar wel op reageren en wordt er niet mooier op.

Leer en soepelheid

Soepel leer is gezond en levend leer. Ga dan ook een of liefst twee keer per jaar aan de slag met een speciale leerreiniger of crème. Behandel het leer om de stoel soepel te houden. Zie je een vlek? Ga dan niet te ruig te werk. Stevig over de vlek boenen leidt vaak tot een lichte plek in het leer. Dep liever voorzichtig op de plek met een natte doek waarbij je enige neutrale zeep kunt gebruiken. Wacht ook niet te lang met schoonmaken als je een vlek gaat opvallen in het leer.