Taxus bestellen en planten? Hier moet je op letten!

Wanneer we aan een haag of heg denken, zien we vaak de taxus als voorbeeld. Deze plant wordt dan ook al vele jaren gebruikt in tuinen, parken of ander soort perken die een afscheiding goed kunnen gebruiken. De volle dichte haag biedt voldoende privacy en daarom kan de taxus prima aangeplant worden rondom de voor- en achtertuin! Ben je benieuwd naar de eigenschappen van de taxus of wil je zelf een taxus bestellen? Lees in dit blog dan meer over deze praktische plant voor in je tuin of om je gazon. 

taxus bestellen

Een taxus kopen

‘De’ taxus bestaat eigenlijk niet. Er zijn namelijk verschillende soorten taxussen op de markt die, hoewel familie, toch verschillend van elkaar. Vaak zijn dit minimale verschillen die je terugziet in de kleuren van de plant of de vormen van de naalden. Wanneer je een taxus koopt kun je je hiervoor laten informeren door de kweker of teler. Doorgaans is de taxus Baccata een uitermate geschikte variant om als haag te kopen. Let wel op de aanplantwijze die de kweker of verkoper meegeeft. Die vertelt je namelijk precies hoeveel planten je per strekkende meter nodig hebt. 

Het aanplanten van de taxus

De taxus aanplanten is geen moeilijk klusje. Je kunt hem in ieder type grond plaatsen en in een lange periode (van eind september tot eind maart) planten. Let wel op met vrieskou of winterweer: het kan immers zijn dat de plant door de vorst wordt aangetast. Waar je de taxus zet is dan weer van minder belang. De plant gedijt zowel in de zon als in de schaduw. Ook qua type grond is er geen hoge eis: zowel zand als klei vormen een prima ondergrond voor de taxus. Check bij het planten wel even de grondvochtigheid. Te veel vocht kan de wortels aantasten.  

Let op: Wanneer de taxus de grond ingaat moet je hem de eerste paar weken regelmatig bewateren. Op die manier kunnen de wortels goed groeien en kan de plant zich ‘zetten’. Met name tijdens de zomermaanden in het eerste jaar dat de taxus is geplant dien je regelmatig de plant te besproeien en water te geven. 

Onderhoud

Sierlijke kasteeltuinen of strakke hagen voor nieuwbouwwoningen: de soorten taxussen werden en worden nog altijd toegepast in verschillende vormen en plekken. Deels omdat de plant mooi groen blijft in de winter, maar ook deels omdat de plant vrij weinig onderhoud nodig heeft. Toch moet de taxus 1 á 2 keer per jaar flink gesnoeid worden als je wil dat zijn strakke vorm behouden blijft. Snoeien kun je het hele jaar doen, maar bij voorkeur tijdens wat minder warm weer. Door een te felle zon kunnen de jongen blaadjes al snel verbranden wat bruine plekjes in je taxushaag oplevert. 

Bron: Tuinenmagazinev