Het kopen van een steiger doe je niet iedere dag. Er zijn een aantal belangrijke punten die de kwaliteit en functionaliteit bepalen. Om te voorkomen dat je straks thuiskomt met een ontoereikende steiger, zetten we hier een aantal aandachtspunten op een rij. Waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een steiger?
Soort
De belangrijkste afweging is het soort steiger dat je wilt aanschaffen. Die moet passen bij het soort klus dat je gaat doen. Bedenk dus goed waar je de steiger voor wilt gaan gebruiken. Ga je binnen- of buitenwerk doen? Is het voor intensief gebruik, of sporadisch? Heb je veel hoogte nodig of wil je juist een lagere werkhoogte? Er zijn verschillende soorten, zoals de kamersteiger voor binnengebruik, en de rolsteiger voor bijvoorbeeld werk aan de gevel. Een rolsteiger kun je gemakkelijk verplaatsen en hoef je dus niet steeds opnieuw op te bouwen wanneer je op een andere plek gaat werken. De kamersteigers hebben minder hoogte, maar je kunt losse opzetstukken bestellen voor als je hele hoge plafonds hebt.
Afmetingen
Beslis vervolgens hoe breed de steiger moet gaan worden. Werk je alleen? Dan is een platformplaat waarschijnlijk voldoende. Werk je met zijn tweeën of meer personen? Dan wil je waarschijnlijk een dubbele platformplaat. Zo heb je meer werkruimte.
Werkhoogte en platformlengte
Bepaal vervolgens de werkhoogte. Let op: de platformhoogte is niet gelijk aan de werkhoogte. De werkhoogte is de platformhoogte plus je eigen lichaamslengte.
Kwaliteit en materiaal
Het is erg belangrijk om op de kwaliteit te letten. Het liefst is de steiger gemaakt van duurzaam aluminium. Dat is sterk en licht materiaal dat zeer lang mee gaat. Goede, professionele steigers worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt. Let op een robuuste en veilige constructie. De stabiliteit staat voorop: let dus op de kwaliteit van bijgeleverde stabilisatoren bij extra hoge constructies.
Kies ook het juiste platform materiaal. Er zijn houten platformdecks en decks van lichtgewicht materialen, zoals fiber en traanplaat. De houten platen zijn het goedkoopst, maar ook het zwaarst.
Voldoet de constructie aan de NEN-EN 1004-norm (Steigerklasse II)? Dan weet je zeker dat de steiger veilig te gebruiken is.