Tips om je huis veiliger te maken

De angst voor een woninginbraak, overval of mensen met slechte bedoelingen in de buurt van jouw huis kunnen je behoorlijk bezig houden. Zo erg zelfs dat je met een minder fijn gevoel ’s nachts in bed ligt of op vakantie vertrekt. Het is daarom belangrijk dat je je huis zo veilig mogelijk maakt, en weer met een ontspannen gevoel in huis bent of juist je huis achterlaat. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje om je huis veiliger te maken.

Bekijk je huis kritisch 
Als je je huis veiliger wilt maken is de eerste stap om je huis kritisch te bekijken van buitenaf. Welke ramen lijken wel erg makkelijk om door naar binnen te klimmen? Welke sloten zijn makkelijk te forceren? Welke hoekjes in de tuin zijn te donker? En welke waardevolle bezittingen staan erg in zicht vanaf de straat? Probeer op deze manier kritisch te kijken naar je huis, en te bekijken op welke punten je de veiligheid hiervan zou kunnen verbeteren.

Bewakingsapparatuur huisbeveiliging
Naast goed sloten op al je ramen en deuren kan ook bewakingsapparatuur zoals een alarmsysteem en bewakingscamera jou een gerust gevoel bezorgen én behoorlijk afschrikwekkend werken voor dieven. Met name een bewakingscamera die goed in zicht hangt, is voor mensen met slechte bedoelingen een reden om jouw huis over te slaan. Denk er ook aan om je huis goed te verlichten en te zorgen voor voldoende buitenlampen, eventueel met detectiesensor.

Voorzorgsmaatregelen als je op vakantie gaat 
Ga je op vakantie of ben je om een andere reden langere tijd van huis? Zorg er dan voor dat je huis een bewoonde indruk maakt door bijvoorbeeld een tijdschakelaar voor het licht te regelen. Ook is het vaak wel een fijn idee als je een goede buur of een familielid vraagt om een oogje in het zeil te houden en regelmatig de post voor je uit de bus te halen.

Vraag hulp aan een expert 
Blijf jij een onprettig gevoel houden over de veiligheid van je huis? Schakel dan de hulp in van een expert en laat je adviseren over hoe je je huis veiliger kunt maken. Vergeet bovendien niet om je waardevolle spullen altijd te verzekeren en ook een inboedelverzekering voor je huisraad af te sluiten. Mocht er dan toch ingebroken worden, dan weet je in ieder geval zeker dat de schade (deels) vergoed zal worden.