Tips om meer rendement uit je huis te halen

Ga ook voor een zo hoog mogelijk rendement!

Het energiezuiniger of liever nog energieneutraal maken van woningen staat hoog op de agenda van veel woningbezitters. Terecht, want als eigenaar van een huis wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement uit je woning halen. Verder worden er steeds hogere eisen gesteld aan het energieverbruik van woningen. Hoog tijd dus om de woning aan te pakken en op energiegebied rendabeler te maken. Hoe kun je dat slim en voordelig aanpakken? Met de tips die hieronder staan, kun je snel aan de gang om een optimaal rendement te behalen.

verduurzamen van je woning

Zonnepanelen voor een duurzamer huis

Zonnepanelen zijn de ideale oplossing om extra rendement uit een woning te halen. Naast de hoge energieopbrengst van zonnepanelen, zijn er meer voordelen. Zo doe je iets goeds voor het milieu. Verder kun je na aankoop 21 procent btw van de aanschafprijs terugkrijgen en in bepaalde gemeentes ook profiteren van subsidie op dakpanelen. Gunstig en rendabel is ook het feit dat panelen die zonlicht opvangen zicht tegenwoordig in zo’n 6 Ć  7 jaar terugverdienen. Een aantal jaren geleden was de terugverdientijd nog tien jaar, maar door nieuwe en meer geavanceerde technologie wordt de terugverdientermijn steeds korter.

Win energie door spouwmuurisolatie aan te brengen

Een goede investering om het rendement op woninggebied te verhogen, is spouwmuurisolatie aan te brengen. Hiermee houd je veel meer warmte in huis, spaar je het milieu en – ook dat is erg fijn – valt de energierekening een stuk lager uit. Met spouwmuurisolatie kun je als snel meer dan 500 euro per jaar terugverdienen. Daardoor verdient een gemiddeld huishouden dit type isolatie binnen drie jaar terug! Sinds augustus 2019 is een nieuwe subsidieregeling van kracht voor huiseigenaren die hun woning laten isoleren. Kies je voor spouwmuurisolatie samen met de isolatie van de gevel, het dak, de vloer en/of de ramen, dan is het mogelijk om 20 procent van de kosten terug te krijgen via een gemeentelijke tegemoetkoming.

Duur maar wel rendabel: het dak isoleren

Het isoleren van het dak is een rendabele optie, omdat er veel energie via het dak ontsnapt. De besparing die dakisolatie oplevert, ligt tussen de 400 en 700 euro per jaar. Een fiks bedrag!

Dubbel of driedubbel glas

Relatief voordelig, maar wel effectief is kiezen voor isolatieglas, ook wel dubbelglas of HR++ glas genoemd. Tegenwoordig is er zelfs driedubbel glas, die de warmte perfect binnenhoudt en flink wat geld oplevert in de portemonnee!