Tips voor het kiezen van een terrasoverkapping

Waarom een terrasoverkapping zo fijn is: de belangrijkste voordelen

Een terras aanleggen is één ding, een terrasoverkapping plaatsen een tweede ding. Maar wel een belangrijk ding. Terrasoverkappingen hebben een grote meerwaarde. De voordelen zijn legio. In de eerste plaats kun je met een terrasoverkapping het hele seizoen, ook als het regent, lekker buiten zitten. Ten tweede biedt een terrasoverkapping van Foravida of een ander topmerk bescherming op hete zomerdagen. Een terrasdak voorkomt dat je verbrandt. Een derde plus van een overkapping boven het terras is dat je hiermee veel extra opbergruimte creëert. Zo kun je spullen kwijt aan het plafond, maar ook opbergplanken of kastjes aanbrengen direct onder de overkapping. Allemaal mooie voordelen denk je misschien, maar hoe kies ik nu een geschikte terrasoverkapping uit? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Zijwand-met-polycarbonaat

Het soort materiaal van de terrasoverkapping

Een van de eerste aandachtspunten bij de aankoop van een terrasoverkapping van Foravida is het soort materiaal van de overkapping. Tegenwoordig kun je voor uiteenlopende materialen kiezen. Een houten overkapping is mooi bij een klassieke en landelijk ingerichte achtertuin. Heb je een moderne, strak ontworpen woning? Dan is aluminium een ideaal soort materiaal voor een eigentijdse look. Verder kun je kiezen voor kunststof (meestal polycarbonaat) of glazen dak overkappingen. Deze hebben als voordeel dat je een bepaalde hoeveelheid licht kunt laten invallen. Met name kunststof is de laatste jaren populair geworden als dakbedekking boven terrassen. Dit materiaal is namelijk in allerlei vormen en kleuren verkrijgbaar. En relatief voordelig in de aanschaf!

Vaste constructie of niet?

Bij terrasoverkappingen kan er gekozen worden voor oprolbare daken, die je kunt openen bij mooie weer. Maar in de meeste gevallen kiezen huiseigenaren voor een vaste constructie. Dit type constructie kun je goed aan de woning verankeren en is beter bestand tegen extreem weer, zoals harde wind. Zorg bij een vaste dakconstructie voor een sterke verbinding. Zo voorkom je dat het dak er bij de eerste de beste storm afwaait.

Check vooraf of er een vergunning vereist is

Zorg ervoor dat, voordat je aan het bouwen gaat, je bij de gemeente gecheckt hebt of er voor de bouw van een terrasoverkapping een vergunning nodig is. Afhankelijk van de hoogte en de afstand tot de perceelsgrens, kan het zijn dat er een bouwvergunning cq. omgevingsvergunning aangevraagd moet worden voordat de terrasoverkapping er kan komen. Informatie over de regelgeving is te vinden op de website van jouw gemeente!