Veilig klussen met rolsteigers van kwaliteit

Grote voordelen van rolsteigers

Een rolsteiger kan je buiten inzetten om gemakkelijk door te kunnen rollen, zodat er niet meerdere steigers opgezet hoeven te worden. Ook binnen mag een rolsteiger gebruikt worden, als aan veiligheids- en opbouwvoorschriften wordt voldaan. Binnen is de kamersteiger doorgaans meer gebruikt. Een rolsteiger is voorzien van speciale zwenkwielen met spindel. Hierdoor zijn de wielen apart van elkaar in hoogte verstelbaar en dus ook te gebruiken op plekken waar de grond niet overal even hoog is. Door het verschil in hoogte met die wielen op te vangen, kunnen rolsteigers eenvoudig stevig en waterpas worden geplaatst.

Veiligheidseisen veranderen en verouderen

Ongevallen met steigers eisen helaas nog jaarlijks mensenlevens, daarnaast ook een redelijk aantal gewonden. Gemiddeld vallen er elk jaar 3 doden, 7 slachtoffers met blijvend letsel, 47 mensen zonder blijvend letsel en 29 slachtoffers met onbekend letsel. Rolsteigers hebben daar een aandeel van 45% in. Dit betekent dat het elke week wel ergens mis gaat met een rolsteiger. Niet voor niets worden elk jaar de veiligheidseisen aangescherpt en is het belangrijk, ook als je denkt enkele jaren geleden een goede rolsteiger gekocht te hebben, om deze na te laten kijken en goed te laten onderhouden.

rolsteigers

Klus veilig, of klus niet!

Een lijfspreuk die voor elke klusser moet gelden. Veiligheid is belangrijker dan ooit, aangezien de techniek ook steeds geavanceerder wordt. Rolsteigers zijn geweldig in gebruik, maar dienen ook jaarlijks aan een inspectie te worden onderworpen. Op deze manier voorkom je ook grote werkzaamheden en hoeft er jaarlijks slechts een onderdeel bijgeplaatst of gewijzigd te worden. Hoewel de veiligheidsrichtlijnen zich vaak richten op professionals is het zeker aan te raden om je, ook als particulier gebruiker van rolsteigers, te laten verzekeren van een goede, vooral veilige, rolsteiger.

Basis tips voor je een rolsteiger gebruikt

Bouw de steiger altijd op volgens instructies van de fabrikant, anders creëer je een gevaarlijke werkplek op hoogte en dat is geen goede combinatie!
Wanneer je een rolsteiger wilt verplaatsen, haal je alle spullen van de rolsteiger af. Verplaats de rolsteiger ook niet wanneer er iemand op staat.
Beklim een rolsteiger nooit wanneer de wielen vrij zijn. (Blokkeer deze voor je de steiger gebruikt)