Waar let je op bij het kopen van haardhout voor jouw open haard?

De behaaglijke luxe van een open haard met een knappend houtvuur gedurende koude avonden, wie wil dat niet? Ben je de gelukkige eigenaar van een huis met open haard dan kun je het ‘s avonds immens gezellig maken. Een open haard geeft een nostalgische en sfeervolle warmte. Ook geeft een open haard een mooie lichtgloed in de huiskamer. Het hout brandt met rustgevende vlammen. Lekker bij de open haard zitten een glaasje drinken, is voor velen het toppunt van romantiek en gezelligheid. Vooral tijdens de donkere dagen is het genieten van een open haard. En tijdens de feestdagen wordt de open haard natuurlijk aangestoken. Voordat je de haard gaat branden, laat je hem jaarlijks vegen. Maar welk hout is geschikt voor in de open haard? Je kunt namelijk niet alle houtsoorten in een open haard branden.

haardhout

Droog loofhout is geschikt voor in de open haard

In elk geval heb je droog hout nodig. Een stuk hout uit de tuin in de haard gooien is daarom nooit een goed idee. Ten eerste brandt nat of te vochtig hout niet goed, maar het geeft ook dampen af die slecht zijn voor de gezondheid en vochtig hout gaat spatten. Haardhout moet goed gedroogd zijn en een vochtpercentage tussen de 12% en 15% hebben als je het brandt. Geschikte houtsoorten zijn onder andere eikenhout, essenhout, beukenhout, hout van berken, elzenhout, hout van fruitbomen.

Weinig hars in het hout is belangrijk

Hout met veel hars gaat absoluut spatten. De vonken schieten er letterlijk vanaf en het is gevaarlijk. Als houthaard brandt, is er niets zo vervelend als er vonken van brandend hout op je kleren of vloer terechtkomen. Het is gevaarlijk voor kinderen en je kunt brandt krijgen. Ook houtsoorten die te snel opbranden en die maar weinig warmte afgeven, zijn ongeschikt voor in een open haard. Voorbeelden van ongeschikte houtsoorten zijn onder andere: Lariks, den, linde, spar, grenen, wilg, kastanje, populier, vuren… Sommige soorten zijn uitsluitend geschikt als ze optimaal gedroogd zijn. Kijk bij BerdiHaardHout voor de beste houtsoorten voor in je open haard.